86. Ünnepi Könyvhét Vas megyében (2015.06. 01.-11.)

2015.05.29. 10:16

„Nem kell könyveket égetned ahhoz, hogy egy kultúrát elpusztíts, elegendő csupán rábírni az embereket arra, hogy többé ne olvassák őket." (Ray Bradbury)

A 86. Ünnepi Könyvhetet és a hozzá kapcsolódó 14. Gyermekkönyvnapokat országosan 2015. június 4-8. között rendezik meg. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929-tól szervezi az Európában is egyedülálló kezdeményezést, a kortárs irodalom ünnepét. A Berzsenyi Dániel Könyvtár ebben az évben is csatlakozik rendezvényeivel az orszagos programhoz.

A részletes programokról Nagy Éva, a könyvtár igazgatója adott bővebb tájékoztatást:

Könyvtárunk - együttműködve az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központtal - az idei évben is koordinálója és szervezője a helyi eseményeknek. Programunkban szerepelnek felnőttek és gyerekek számára irodalmi rendezvények, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, dedikálások. Mindezekkel az olvasás és a könyvek fontosságára szeretnénk a figyelmet irányítani.A SZMJV Roma Kisebbségi Önkormányzatával kötött együttműködési megllapodás szerint három közös programot szervezünk 2015-ben, ennek egyik eleme az Ünnepi Könyvhéten valósul meg. Vendégül látjuk Jónás Tamást és Kalla Évát, a megnyitón szerepel az autentikus cigány népzenét játszó Karaván Família.


2015-ben, a könyves szakamberekkel történő egyeztetés után a Fő teret választottuk a megnyitó helyszínéül. Június 5-én kerül sor erre a programra, ahol a könyvárusítás mellett zenés, verses, szórakoztató műsorral várjuk az érdeklődőket. Közreműködőként megnyertük Majoros Ági bábszínészt, a Tarisznyások együttest, a Boglya zenekart, a Koprive tamburazenekart, valamint Szombathely Város Fúvoszenekarát.

Ezen a napon találkozhatnak a tizenévesek kedvenc írónőjükkel, Kalapos Évával is, akinek könyveiből a helyszínen vásárolhatnak és dedikáltathatnak is a rajongók.


Június 6-án szervezzük hagyományos Gyermeknapi Vigasságunkat, ahol Majoros Ági egy újabb bábjátékot mutat be. Számos kézműves foglalkozás, arcfestés, aszfaltrajzverseny várja a gyermekeket.

A teljes programot a hivatalos könyvnapoknál szélesebb intervallumban terveztük, a nyitónap elott és a következő héten is sszeretnénk olvasóinknak könyves élményt szerezni.


Június 11-én Ikerváron mutatjuk be a Vasi digitális archivum újabb darabját, a település történetét írott és képes dokumentumokkal bemutató válogatást.

Vas megye számos településén lesz a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer támogatásávall könyv-és olvasásnépszerüsítő program a könyvhét alkalmából,találkozók szerzőkkel, felolvasások, könyvvásár. 

A rendezvény pontos részleteiről és időpontjairól itt olvashat.

.