Csökkent az álláskeresők száma Vas megyében

2014.11.26. 17:51

Szombathely térségében 4 százalék alatt a ráta.   

Vas megyében csökkent az álláskeresők száma októberben: az egy évvel korábbihoz viszonyítva 28,4 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 1,3 százalékkal mérséklődött - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja szerdán az MTI-vel.

    Az ősz második hónapjában 5458 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában. A regisztráltak 10,7 százaléka (585 fiatal) volt pályakezdő, míg egy hónappal korábban 730 pályakezdő keresett állást a kirendeltségek segítségével.

    A hivatal adatai szerint a munkaerő-piaci helyzet utoljára 2002-ben alakult hasonló szinten. A regisztrált álláskeresők számának mérséklődésében az elsődleges munkaerő-piac által kínált elhelyezkedési lehetőségek mellett meghatározó szerepük van a közfoglalkoztatási programoknak.

    Az előző év azonos időszakához képest a megye valamennyi térségében kevesebb az álláskereső: a csökkenés mértéke Celldömölk, Sárvár és a Vasvár vonzáskörzetében meghaladta a 30 százalékot, a többi kirendeltség területén 20-30 százalék közötti a mérséklődés.  

    Vas megyében a gazdaságilag aktív népesség 4,7 százaléka volt nyilvántartott álláskereső októberben, míg egy évvel korábban 6,3 százalék volt a mutató értéke.

    Az elmúlt évhez képest Vasvár környékén csökkent a legnagyobb mértékben, 3,5 százalékponttal az álláskeresők aránya. Ennek ellenére továbbra is ebben a térségben a legmagasabb (7,9 százalék) a munkanélküliség, míg Kőszeg és Sárvár vonzáskörzetében a megyei átlagnál alacsonyabb (4,1-4,4 százalék) az álláskeresők aránya, Szombathely térségében pedig 4 százalék alá csökkent az álláskeresési ráta.    

    A kirendeltségeken 1124 embernek szűnt meg októberben a nyilvántartása: az álláskeresők 37 százaléka az elsődleges munkaerő-piacon, közel 27 százaléka közfoglalkoztatás keretében tudott elhelyezkedni, 9,1 százalékuk pedig a munkaerő-piaci képzésbe kapcsolódott be.

    A foglalkoztatók októberben 1748 új álláslehetőséget jeleztek, ebből 558-hoz igényeltek támogatást. A támogatott álláshelyeket szinte kizárólag a közfoglalkoztatási programok keretében kínálták, míg támogatás nélkül a legnagyobb számban  munkaerő-kölcsönző cégek, valamint feldolgozóipari (gépipari, élelmiszeripari, textilipari) vállalkozások jeleztek munkalehetőséget.  

    A szeptemberről áthúzódó betöltetlen állásokkal együtt októberben összesen 4521 álláslehetőség állt a munkát keresők rendelkezésére Vas megyében, amelyből a hónap utolsó napján 2821 állás maradt betöltetlen.

.