Kevesebb műszaki mentés, kevesebb téves jelzés Vas megyében

2015.08.08. 12:32

Az idei év első hat hónapjában több mint harminc százalékkal kevesebb riasztás érkezett a megyei katasztrófavédelem műveletirányítási központjába, mint a tavalyi év első félévében. Kevesebb műszaki mentéshez, kevesebb téves jelzéshez vonultak a megye tűzoltó egységei, nőtt viszont az épületekben keletkezett tüzek száma – közölte lapunkkal Balogh Nikoletta Vas megyei katasztrófavédelmi szóvivő

Idén első félévben összesen 559, míg a tavalyi év hasonló időszakában 846 bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba. Ez 32%-os csökkenést mutat, melyhez nagy mértékben hozzájárult a műszaki mentések számának jelentős visszaesése. Tavaly első félévben 561, idén 47%-kal kevesebb, 296 műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók. A riasztások számának csökkenése nagyrészt a rendkívüli időjárási helyzetek elmaradásának tudható be, hiszen a tavaly év eleji havazás, ónos eső, majd a Rábán levonuló árhullámok és felhőszakadások jelentős mértékben megnövelték az akkori esetszámot.

Közel harminc százalékkal csökkent a megyei ügyeletre beérkező téves jelzések száma is. Tavaly 104, idén 74 alkalommal vonultak a tűzoltók olyan esetekhez, amelyeknél a jóhiszemű bejelentés ellenére mégsem volt szükség a tűzoltók beavatkozására. Az első félévben nem érkezett a megyei katasztrófavédelemhez rosszhiszemű, szándékosan megtévesztő bejelentés.

Az első félévben 185 alkalommal kellett tűzhöz vonulniuk a megye tűzoltó egységeinek, amely 16%-os növekedést jelentett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A száraz, kánikulai időjárás ellenére azonban mégsem a szabadtéri tüzek, hanem az épített környezetben bekövetkezett tűzesetek száma emelkedett. A szabadtéri tüzek kialakulásának aránya a tavalyi évhez hasonlóan alakult, az össztűzesetek csupán mintegy húsz százalékát teszi ki. Abban, hogy az avar-, erdő-, illetve mezőgazdasági tüzek száma arányait tekintve viszonylag csekély, a megyei igazgatóság tűzmegelőzés érdekében végzett hatósági, valamint a megyei tűzmegelőzési bizottság lakosságtájékoztató, figyelemfelkeltő propagandája is fontos szerepet játszott.

A következő félév egyik kiemelt célja a tűzesetek előfordulásának visszaszorítása, melynek érdekében a megyei tűzmegelőzési bizottság is tovább folytatja figyelemfelhívó tevékenységét. A bizottság fő feladataként tűzte ki a lakosság tájékoztatását a szabadterületen előforduló tüzek számának tovább csökkentése, valamint a konyhai, fürdőszobai környezetben, garázsban, illetve kéményben keletkező tüzek kialakulásának megelőzése érdekében.

.