Vas megyében tovább csökkent az álláskeresők száma

2014.10.28. 17:59

A megyei kormányhivatal munkaügyi központja közölte.

Tovább csökkent Vas megyében az álláskeresők száma szeptemberben, az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva pedig csaknem 27 százalékkal mérséklődött - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja kedden az MTI-vel.

    A csökkenés a munkaügyi központ szerint az elsődleges munkaerőpiac által kínált elhelyezkedési lehetőségek bővülése és a közfoglalkoztatási programok eredménye.

    A megyében az ősz első hónapjában 5532 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában. Az álláskeresési ráta 4,7 százalékra csökkent: a megyei átlagnál Szombathely, Kőszeg és Sárvár vonzáskörzetében alacsonyabb az álláskeresők aránya, míg Vasvár térségében a legmagasabb, itt 7,8 százalék a mutató.

    Szeptemberben összesen 1190 ember vált nyilvántartott álláskeresővé Vas megyében, 30,6 százalékkal több, mint augusztusban. Ugyanakkor 40 százalékot meghaladóan bővült a nyilvántartási rendszerből kilépők száma is. Csaknem 1350 álláskereső esett ki a nyilvántartásból: több mint 25 százalékuk az elsődleges munkaerő-piacon tudott elhelyezkedni, 20 százalékuk közfoglalkoztatás keretében talált munkát, 9,3 százalékuk pedig a munkaerő-piaci képzésbe kapcsolódott be.

    A regisztrált álláskeresők 13,2 százaléka (730 fiatal) pályakezdő. Augusztushoz képest 2,5 százalékkal nőtt, míg 2013 szeptemberéhez viszonyítva közel 35 százalékkal csökkent a regisztrált pályakezdők száma. A nyilvántartásból szeptemberben kikerülő 261 pályakezdő közül minden harmadik fiatal a nyílt munkaerő-piacon tudott elhelyezkedni, közel 15 százalékuk a közfoglalkoztatásba, mintegy 20 százalékuk pedig a munkaerő-piaci képzésbe kapcsolódott be.

    A foglalkoztatók szeptemberben 1577 új álláslehetőséget jeleztek (40 százalékukhoz igényelve támogatást) a Vas megyei kirendeltségeken, 28,7 százalékkal többet, mint az előző hónapban. Az új állások közel fele a szombathelyi kirendeltség területére koncentrálódott.

    Az ősz első hónapjában összesen 3962 álláslehetőség volt a megyében, ebből szeptember végén 2773 maradt betöltetlen.

    Támogatott üres álláshelyeket szinte kizárólag a közfoglalkoztatók kínáltak, míg támogatás nélkül legnagyobb számban a feldolgozóipar (textilipar, gépipar) valamint a munkaerő-kölcsönző cégek jeleztek munkalehetőséget, emellett a kereskedelemben, a szállítás, valamint a vendéglátás területén volt jelentősebb számban lehetőségük az álláskeresőknek elhelyezkedésre.

.