Hirdetés

Vas megyében hektáronként átlagosan hét tonna kukorica termett

2011.10.19. 15:08

A csapadékhiány miatt idén jelentősen szóródik a megyében a kukorica átlaghozama.

Hirdetés

Vas megyében a 28 ezer hektáron termelt kukorica közel felét már betakarították; a falugazdászok összesítése szerint a hektáronkénti átlaghozam eléri a 7 tonnát - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-vel.

A csapadékhiány miatt idén jelentősen szóródik a kukorica átlaghozama; a hegyháti részeken és ahol vékonyabb a termőréteg, kavicsos, savanyú a talaj, a hozam alig éri el a hektáronkénti 4-5 tonnát, de ahol jobbak a talajviszonyok, egyes területeken a hektáronkénti átlagtermés megközelíti a 10 tonnát.

Márkus Antal tájékoztatása szerint "drasztikusan" - tonnánként 40 ezer forint alá - csökkent a kukorica ára, míg korábban tonnánként 46-48 ezer forintért tudtak előszerződéseket kötni a termésre. A gazdáknak viszont jelentős költségmegtakarítást jelent, hogy 16-17 százalék közötti a kukorica víztartalma, így valószínűleg nem lesz szükség szárításra, ami a korábbi években jelentős tétel volt.

Az 1600 hektáros szójaföldön már végeztek a betakarítással, és befejeződött a 10,5 ezer hektáron termelt napraforgó betakarítása is. A Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának adatai szerint 2,8 tonna volt a napraforgó hektáronkénti átlaghozama, ami az elmúlt tíz év legmagasabb átlagtermésének számít Vas megyében. Az elmúlt években a sok csapadék miatt gyakran kidőlt a növény, tönkrementek a szemek, az idén viszont a száraz időben egészséges maradt az állomány. Kedvező volt az ára is; a gazdák 100 ezer forint felett tudták értékesíteni a termést, így valószínűleg jövőre is hasonló nagyságrendű területen vetnek majd napraforgót.

Segítette az érést, de az őszi talajmunkáknak nem kedvezett, a vetést pedig megnehezítette, hogy szeptemberben az átlaghőmérséklet elérte a 18 fokot, 3 fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál. A gazdák nagy része időben, még augusztus végén elvetette a repcét, de a csapadékhiány miatt nem egyenletes a vetés.
Idén Vas megyében 20-21 ezer hektáron termelnek repcét. A vetésterület az elmúlt évhez képest 2-3 ezer hektárral nőtt, ami részben azzal magyarázható, hogy jó áron lehet értékesíteni a termést.

A takarmánygabona vetésterülete jelentősen lecsökkent Vas megyében, a gazdák inkább jobb áron eladható étkezési búzát termelnek. A vetési szándék szerint 38-40 ezer hektáron termelnek őszi búzát, eddig 20-21 ezer hektáron végeztek a vetéssel. Az 1-2 ezer hektárra tervezett tritikálé kétharmada került a földbe, minimális területen rozst, 5 ezer hektáron pedig őszi árpát vetettek.

Akinek a gépkapacitása nem teszi lehetővé, hogy párhuzamosan végezze az őszi munkákat, inkább a vetést helyezi előtérbe, hogy október végéig földbe kerüljön a mag, és inkább novemberben folytatja a kukorica betakarítását - jegyezte meg Márkus Antal.