Hirdetés

Vas megyében sorozatban okoznak balesetet ittas nők

2013.03.25. 16:08

Szexista kérdéseinkkel a rendőrséghez fordultunk.

Hirdetés

Részeg nő

A hétvégén újabb, feltételezhetően ittas szombathelyi nő okozott balesetet Vas megyében, ezúttal Nárainál.
 
„Egy szombathelyi nő személygépkocsijával történt haladása során elveszítette uralmát járműve felett és Nárai térségében a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árok betonfalának csapódott 2013. március 24-én délelőtt. A járművezetővel szemben felmerült a gyanú, hogy ittas állapotban ült volán mögé”  - így szól a mai napon kiadott rendőrségi jelentés.
 
Nos, a korábbi kommenetek alapján már olvasóinknak is feltűnt, hogy a Vas megyei rendőrségi közleményekben szinte minden hétre jut egy-egy hasonló, hír, azaz olyan, ami arról szól, hogy alkoholos befolyásoltság alatti nő volt a baleset vélhető oka.
 
E hónap elején egy ittas nő csapódott a fának Csempeszkopácsnál, a balesetben hárman megsérültek. Ugyanez nap este másik egy részeg hölgy amortizálta le Szombathelyen a Gagarin utcát.
 
Korábban hasonló látványosságot okozott egy hölgy a megyeszékhelyen, egy másik pedig Vasváron.
 
És a listán könnyen bővíteni tudnánk, elég ha például ide, ide vagy ide kattintunk. És a sor a Google segítségével tovább bővíthető.
 
A világért sem szeretnénk szexista színben tündökölni, tudjuk, hogy a férfiak is okoznak részegen balesetet, de ha csak a rendőrségi jelentésekre alapozunk – másra meg nem tudunk – akkor az a szubjektív képzet alakul ki bennünk, hogy egyre több nő vezet ittasan, illetve okoz ittasan balesetet a megyében.
 
Hogy hímsoviniszta feltételezésünket valaki eloszlassa vagy megerősítse, a Vas megyei rendőrséghez fordultunk kérdéseinkkel.
 
Ezeket – és a mai napon érkezett válaszokat, melyeket Leibinger Eszter, a Vas megyei rendőrség szóvivője juttatott el lapunkak – változtatás nélkül közöljük.
 

1. Hogyan alakultak Vas megyében az utóbbi időben az ittas vezetéssel kapcsolatos statisztikák? (ittas vezetők száma, ittasan balesetet elkövetők stb.)
 
Vas megyében 2012-ben 527 személyi sérüléses közúti közlekedési balesetből 62 esetben volt ittas a baleset okozója. Ez a szám a 2011-es évhez viszonyítva 8,7 %-os növekedést mutat, amikor is 57 esetben volt ittas a baleset okozó járművezető. Kerékpárosok 2012-ben húsz esetben okoztak ittas állapotban balesetet, míg ez a szám 2011-ben tizenhárom volt.
 
2. Van-e arra vonatkozó adat, hogy az elkövetők közül, hogyan alakult a nemek aránya?
 
Nincs, a nemek arányára vonatkozóan adatokkal nem rendelkezünk.
 
3. A rendőrség szubjektíven észlelte-e, hogy az ittas nő vezetés több problémát okoz, mit korábban.
 
Tekintettel arra, hogy a nemek arányát nem regisztráljuk, a kérdés érdemben nem válaszolható meg.

 
Ennyit tudunk most az ügyről.