Vas megyei polgárőrnap Rábapatyon: helyszíni tudósítás

2010.07.25. 21:57

Vas megye 216 településéen 120 polgárőr egyesület múködik. A többi település sem marad védelem nélkül, nem egy csapat 3-4 település védelmét vállalja fel. Bírják erővel és létszámmal 4702 polgárőr van megyénkben. Minden évben egyszer találkoznak.

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

A természetes érdeklődéssel felvértezett tudósító megérkezik – némi kérdezősködés után - a község futballpályájára, leparkol, kiszáll, s egyetlen őrködő polgárőrön kívül nem talál ott senkit.

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

Az első kérdés, az egyetlen, az autókat őrző polgárőrhöz szól: – Elmarad a rendezvény? Nyugodt kimért mosoly, és eligazító válasz. – Legyen szíves, megtenni mintegy 150 métert, és megtalálja a rendezvény helyszínét, a rend kedvéért, egy másik futballpályát. Konspiráció a javából. Végre, megérkeztem.

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

A program szerint a megyei rendőfőkapitányság akciócsoportjának bemutatójára érnék oda, de folytatódik a meglepetések sorozata. Shotokán karate bemutatón találom magam. Fura kiáltások, kimért, majd villámgyors mozdulatok. Egymás elleni küzdelem, szabályban előírt formagyakorlatok bemutatása, majd mindenféle deszkák kettétörése következik, na meg egykét, balsorsra ítélt küzdő fél földhöz teremétése zárja a bemutatót.

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

Feltűnően sokasodik a tömeg a rendezvénysátrak melletti szabad területen. Kezdődik a rendőrség akciócsoportjának bemutatója. Elsőként autóval menekülő rosszfiú elfogása történik. Az akció sikerrel végződik, de ma, a rosszfiúk, valahogy nem nyughatnak. Németh József polgármester, köszöntő beszéde előtt rendőri kíséretet kap, mert merénylet tervéről érkezett híradás. Beültetik a védett személyeket megillető autó, hátsó ülésére. Megérkezik. Minden irányból marcona legények veszik körül. Teljes nyugalommal kezdi el köszöntő beszédét. A harmadik mondat körül jár, amikor kiáltás hallatszik: - Most véged van, Te…!

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

A támadó rárontana a védett személyre, de esélye sincs. Hamar legyűri az akciócsoport. Egy-két helyi lakos kaján mosolya jelzi, hogy örültek volna valami váratlan fejleménynek, de a rendőrök ügyes közbelépését, mindenki tapssal honorálja. A polgármester időközben már a megyei főkapitánnyal tárgyalja meg az eseményeket.

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

Végül, képzeljük magunk elé Rábapaty forgalmas, jelzőlámpás csomópontját. Jó-jó, tudom nem így van, de attól még el lehet képzelni. Elől, rendőrségi kisbusz halad. Mögötte, a mindenkinek gyanús Opel, egy feltűnően rossz kinézetű illetővel. Az Opel mögött még egy rendőrségi busz. A rosszfíú, mit sem sejt… Megállnak a virtuálisan odaképzelt piros lámpánál. Dudaszó hallatszik, s mindkét kisbuszból akcióhősok rontanak elő. Szempillantás alatt elkapják a régóta keresett célszemélyt. Elégedett taps, s a többség elindul ebédelni. Nincs polgárőrnap beüzemelt gulyáságyú nélkül.

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

Közben, véradás, arcfestés, nyíllövészet, madáretető készítés, vattacukor, sör és üdítő várják, az ebéd előtt, vagy után levő résztvevőket.

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

Krug Gusztávot, a Vas Megyei polgárőr Szövetség elnökét kapom lencse- és mikrofonvégre. Sikerként értékeli a nagy létszámban megjelent polgárőröket, és érdeklődőket. Egyetlen évben sincs gondjuk ennek a rendezvénynek a lebonyolításával. Évről-évre több polgárőrszervezet jelentkezik a rendezvény lebonyolítására. A végén közbeszerzést kell kiírni…

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

Vas megye 216 településéen 120 polgárőr egyesület múködik. A többi település sem marad védelem nélkül, nem egy csapat 3-4 település védelmét vállalja fel. Bírják erővel és létszámmal 4702 polgárőr van megyénkben.

A most nem részletezett mutatók alapján a vasi polgárőrök az országos ranglista 5.-6. helyét birtokolják, tartósan. Idén lesz 20 éves a polgárőr mozgalom, 1990. október 3-án alakult az első szervezet Celldömölkön.

Polgárőrnap, Rábapaty 2010

Megérkeznek a megyei, és országos vezetők, egyéb meghívott vendégek. A polgárőröket köszöntik a színpadról, ők pedig kiélvezik az ünnepnap minden percét, hálásak minden egyes köszöntő szóért, gyakran csattan fel a taps. Kitüntetések, elismerések átadása következik. 365 napból, ma egy napon, ünnepeltek védelmezőink.

Ma este, nem holnap, újra kezdődik a kemény szolgálat.

.