A Vas megyei személyi jövedelemadókról

2012.09.18. 16:48

Mintegy 203,4 milliárd forint összevont jövedelem után fizetnek személyi jövedelemadót a Vas megyei adózók, ebből várhatóan 26,2 milliárd forint folyik be a költségvetésbe.

 

 Mintegy 203,4 milliárd forint összevont jövedelem után fizetnek személyi jövedelemadót a Vas megyei adózók, ebből várhatóan 26,2 milliárd forint folyik be a költségvetésbe - ismertette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas megyei igazgatója kedden sajtótájékoztatón Szombathelyen.

Király Miklós közölte: az összevont jövedelmek - az adóterhet nem viselő járandóságok nélkül - 5,4 százalékos növekedést mutatnak a megyében.

Az összevont jövedelmeken belül továbbra is a munkaviszonyból származó jövedelmek vannak túlsúlyban, 91,2 százalékos részesedéssel - hangsúlyozta.

A munkaerőpiac pozitív változását jelzi, hogy a bérek növekedése Vas megyében elérte a 6 százalékot, így a munkaviszonyból származó átlagos havi bérjövedelem megközelíti a 146 ezer forintot.

Ez 7 ezer forinttal több az előző évinél, de még így is elmarad a 158 ezer 600 forintos országos átlagtól - tette hozzá.

Az igazgató szólt arról is, hogy miközben az összevont jövedelem havi átlagos összege országosan 155,8 ezer forint, addig Vas megyében 144,8 forint, amivel a megyék rangsorában a hatodik helyét foglalják el.

A külön adózó jövedelmek nagyon jelentősen, mintegy 65,6 százalékkal haladták meg az előző évit, összesen 9,8 milliárd forintnyi ilyen jövedelmet vallottak be a vasi magánszemélyek.

A külön adózó jövedelmek között 64,3 százalékos a részesedése az osztaléknak; e jövedelmek jelentősen, mintegy 78,4 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.

Ez egyrészt az eredményesebb gazdálkodásnak, másrészt a tavaly életbe lépett, a korábbinál kedvezőbb, 16 százalékos adókulcsnak tudható be. Osztalékként 6,3 milliárd forint jövedelem után 1 milliárd forint személyi jövedelemadót vallottak be - közölte az igazgató.

Igen jelentős - mintegy háromszoros - volt a növekedés az árfolyamnyereség címén bevallott külön adózó jövedelmeknél, és csaknem duplájára növekedett a vállalkozásból kivont jövedelem is.

A külön adózó jövedelmek után 10 ezer 107 magánszemélytől összesen 1,8 milliárd forint személyi jövedelemadó folyt be a költségvetésbe - fűzte hozzá.

Király Miklós megemlítette, hogy a legmagasabb összevont jövedelem Vas megyében 102,7 millió forint volt, szemben a tavalyi 203,5 millióval.

A legmagasabb külön adózó jövedelem az idén 245,5 millió forint volt, ez a jövedelem teljes egészében osztalékból származott, ám ugyanez a magánszemély 30,3 millió forint összevonás alá eső jövedelemmel is rendelkezett, így összes tavalyi jövedelme után 45,4 millió forint adófizetési kötelezettsége keletkezett - ismertette a megyei igazgató.
 

.