Vasfüggöny Nemzetközi Túraútvonal-avató Velemben

2010.05.02. 17:12

Merítsen innen kirándulási ötleteket.

Vasfüggöny túraútvonal

Ha az időjárást és küszöbönálló túrázási és kirándulási szezont nézzük, jobban időzíteni semmiképpen nem lehetett a velemi új túraútvonal átadását, melyhez napfény, egy államtitkár és egy látogatóközpont-avató is dukált.

A hosszúra a nyúlt, szürke, hűvös és szeles tél sehol sem öröm, a városban aztán végképp nem.

Vasfüggöny túraútvonal

Így aztán örömmel tettünk eleget a meghívásnak, mely Velembe, a Vasfüggöny Nemzetközi Túraútvonal második, 400 kilométeres szakaszának, illetve a hozzátartozó látogatóközpontnak a megnyitására invitált.

Vasfüggöny túraútvonal

Valószínűleg nem tévedünk, amikor azt állítjuk, hogy nemcsak mi voltunk azok, akik roppantul élvezték a tavasz talán első komoly támadását, a szemnek oly kellemes velemi táj zöldjét, az alkotóház sugallta nyugalmat és a patakcsörgést mint háttérzajt.

Az avatón többek között megjelent és beszéded mondott Rauch Edit államtitkár és Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés alelnöke is.

Vasfüggöny túraútvonal

Megtudtuk, hogy repülőről nézve az egykori vasfüggöny helyén még mindig jól látszik a sok ezer kilométeres zöld sáv. Ez látvány adta ötletet ahhoz, hogy az egykori, Európa keleti és nyugati oldalát elválasztó létesítmény használható lenne arra is, hogy összekössön bennünket.

Vasfüggöny túraútvonal

Az illetékesek abban bíznak, hogy a túraútvonal nyomán az érintett települések érezhetően népszerűbbek lesznek idegenforgalmilag.

Vasfüggöny túraútvonal

Ami az alkotóházban létrehozott látogatóközpontot illeti, nem kell valamiféle grandiózus múzeumban vagy hasonlóban gondolkodni. A meglehetősen szűkös helyen kialakított létesítmény valójában két részből áll. A falakon egyrészt információs táblák, fotók, térképek és hasonlók segítségével idézik fel a vasfüggöny egykori világát, illetve tájékoztatnak a most létesült túraútvonalról. Másrészt itt került elhelyezésre az az érintőképernyős számítógép, melynek segítségével virtuálisan áttekinthetjük az útvonalat, illetve mindazt, ami ide tartozik.

térkép

Ragozhatnánk még hosszan a túraútvonal történetét, nevezetes pontjait és az érintett településeket, de egyszerűbb, ha az olvasó átkattint az útvonal hivatalos weboldalára, ahol kisebb szakaszokra lebontott, fotókkal megtámogatott, bőséges információ áll az érdeklődők számára, és ahol kapásból választhatunk magunknak kirándulási ötleteket az elkövetkezendő hetekre, hónapokra, évekre.

.