Hirdetés

Geotermikus fűtési rendszer épült Vasváron

2015.10.27. 15:34

A távhős lakásokat és az önkormányzati intézményeket fűtik így.

Hirdetés

Több mint 600 millió forintból geotermikus fűtési rendszert építettek ki Vasváron, a 85 százalékos európai uniós és magyar támogatással megvalósult fejlesztéssel a Régióhő Kft. távfűtési rendszeréhez csatlakozott épületek földgázfogyasztását kiváltja a helyben feltárható termálvíz energiája.

A városi önkormányzat geotermikus energiahasznosítási projektjének keddi projektzáró ünnepségén Tóth Balázs polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: az energiahasznosító rendszerrel évente közel 22 terajoule földgáz helyettesíthető geotermikus energiával, melyhez 136 375 köbméter termálvizet használnak fel. 

A 2015 márciusában indított és fél év alatt befejeződött kivitelezés során a már meglévő kút párjaként egy 2524 méter talpmélységű, óránként 45 köbméter térfogatáramú új kutat fúrtak, amelyből 85 Celsius fokos termálvizet termelnek ki.

Magyarország geotermikus nagyhatalom!

Fűtésre általában 100 Celsius-fok alatti hőmérsékletű geotermikus folyadékot használnak. Lehetőségeink nagyobb része még kiaknázatlan. Kilenc városban (Csongrád, Hódmezővásárhely, Kapuvár, Makó, Nagyatád, Szeged, Szentes, Szigetvár, Vasvár) a távfűtés egy részét ily módon fedezik.

Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom, a potenciális energiamennyiség az USA és Kína mellé emeli az országot a statisztikákban. Jelenleg a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás 0,28 százalékát teszi ki hazánkban. Geotermikus energiából Magyarországon nincs villamosenergia-termelés, miközben a legnagyobb kitermelők - az USA és a Fülöp-szigetek - évente 2-2000 megawatt energiát termelnek ki készleteikből.

Forrás: alternativerergia.hu

Tóth Balázs az MTI érdeklődésére elmondta: a fejlesztéssel a 4300 fős lakosú település távfűtési rendszeréhez csatlakozott lakások 100 százalékát, valamint az önkormányzati intézményeket fűtik, az energetikailag felhasznált termálvizet pedig a kitermeléssel azonos mélységű hévíztárolóba juttatják vissza.

A projektzáró eseményen részt vett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki kiemelte: fenntartható energiafejlesztésre van szükség, amelyet a vasvári fűtőmű jól példáz.

V. Németh Zsolt, az agrártárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a létesítmény megvalósítása nem járt maradandó környezetkárosítással, üzemeltetése során sem a felszíni, sem a felszín alatti vízkészletet nem szennyezi, emellett évente 929 tonnával, a berendezés 30 éves élettartama alatt pedig 27 860 tonnával csökken a levegő szén-dioxid-terhelése.