Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál (Agárd, 2015. április 30-május 3.)

2015.04.29. 12:51

VIII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál Agárd,
2015. április 30-május 3.

Kulturális programok, vadas és halas ínyencségek, borok, pálinkák, sportaktivitások
- a Velencei-tó turisztikai szezonnyitó fesztiválján, Agárdon

A Velencei-tó hagyományos szezonnyitó kulturális fesztiválja idén különleges gasztronómiai kínálatával is csábítja a fesztiválozókat Agárdra, május első hétvégéjén. Gárdony Város Önkormányzata és a 2015-ben Destillata nagydíjas Agárdi Pálinkafőzde, a régióbeli pálinkafőzdékkel és a Velencei-tó körüli kézműves borokat előállító borpincészetekkel együtt hívja a vendégeket a tóparti fesztiválra. A sportaktivitások sokszínűségét felvonultató egész napos programok mellett a nagyszínpadon Palya Bea, a Csík zenekar, a Piramis és a Besh o droM!

Gárdony városa nyolcadik alkalommal rendezi meg kulturális és gasztronómiai fesztiválját Agárd városrész központjában. A hagyományok szerint nagyszabású portékás vásár várja a látogatókat a halas, vadas, boros, pálinkás kiállítók mellett. Az agárdi csónakkikötő körül főzőversenyek, megyei díjugrató verseny, tűzijáték, fesztivál futóverseny, kenutúrák, sárkányhajózás, kerékpáros találkozó lesz, és idén is Apródképző program a Pákozdi Katonai Emlékpark támogatásával. A csónakkikötő melletti Napsugár strandon a fesztivál kupák, nyitott sportpályák program keretein belül többek között strandkézilabda, strandfoci, lábtenisz, strandröplabda, kosárlabdatorna hívja az aktív szabadidő eltöltése mellett elkötelezett fesztiválozókat.

A nagyszínpadon fitneszbemutató, sportmodell-bemutató, karate-bemutató is lesz a gárdonyi Domino Női Fitnesz Klub támogatásával, ezen kívül néptánc, rock and roll tánc, versenytánc. Az operett műfajt Kossuth-díjas színművésznőnk, Oszvald Marika képviseli, az autentikus cigányzenét ifj. Mága Ernő és népi zenekara. Fellépő vendég a The Bits Beatles emlékzenekar, a Pankastic zenekar, Muck Ferenc és a Swamp, Palya Bea, a Csík zenekar, a Papa Jazz Seven Dixieland, a Besh o droM és a Piramis zenekar.

A fesztivál kulturális kínálatából: a Bársony István fotóklub vadászati témájú és természetfotóiból látható kiállítás az agárdi Közösségi Házban, a Velencei-tavi Galériában Kő Pál, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas szobrászművész és Halassy Csilla szobrászművész alkotásait láthatjuk, az agárdi római katolikus templomban pedig az Alborada vegyes kar és az Éneklők kórusa ad koncertet.

A vadételeket a Serpenyős Vendéglátó kínálja: szarvas, vaddisznó, őz, vadnyúl, vadkacsa, fácán található a kínálatban. A rétimajori halastavak pontyait, harcsáit az Aranypont Zrt. hozza, Lévai Ferenc receptúrái alapján többek között háromféle halászlé, harcsapörkölt, halfasírt, halsaslik, grillezett halak kóstolható majd meg. A különleges hal- és vadételekhez kiválóan társíthatóak a régióbeli pálinkafőzdék finomságai, és a Velencei-tó körüli borászatok aranyérmes borai.

A gyermekeknek, családoknak délelőttönként 11 órakor nagyszínpadi programokkal is kedveskednek a szervezők: a felvidéki Kuttyomfitty Társulat , a BAB társulat előadásai, vasárnap pedig Csivirintem-csavarintom családi délelőtt lesz a Besh o droM zenekarral, Gulyás László vándorzenésszel, Majoros Ági bábszínházával és táncházzal, melyet Kaszai Lili és Fundák Kristóf, a Fölszállott a páva győztes párosa tart a Besh o droM zenekarral. A Nádas mögötti réten ingyenes lovagoltatás a Grand lovasudvarral, kutyás vetélkedők, kutyás játszóház terápiás kutyákkal, kutyaszépségverseny, engedelmességi és őrző-védő bemutató lesz a Dog Plusz kutyaiskola részvételével.

A kerékpárokkal érkezőket őrzött kerékpártárolóval várja az Agárdi Popstrand csapata, akik Popstrand Tókörre invitálják a fesztiválozókat. Buszos túrák is lesznek: a Nagy-Kul-Túra szombaton indul és a tó körüli látnivalókkal ismerteti meg a vendégeket, aznap 14 órakor a Dinnyési Halivadék-nevelőbe is busszal látogathatunk el, ahol a halszaporítás rejtelmeibe vezetik be a látogatókat. Az Agárdi Parkerdőben Tündérszép meseerdő címmel tart családi napot a Velencei-tavi Életmód Klub, a Tündér Ilona és Árgyélus mese kel életre az erdő egyes állomáshelyein.

A Gárdony város önkormányzatának, a fesztivál rendezőjének célja, hogy a fesztivál keretein belül méltó módon mutassák be a Velencei-tó környezeti, épített, gasztronómiai és kulturális értékeit, hogy kedvet ébresszenek a fesztiválozókban a visszatéréshez, hiszen a Velencei-tó az év mind a négy évszakában vonzó és értékes célállomás a kikapcsolódáshoz és a szabadidő aktív eltöltéséhez.

Részletes program: www.velenceitofeszt.hu

.