Hirdetés

Verdi: Traviata (Szombathelyi Iseum, 2014. augusztus 1. és 3.)

2014.07.28. 11:05

Némi háttér-információ a műről és a cselekményről.

Hirdetés

Az Iseumi Szabadtéri Játékok színpadán az idei évben Verdi: Traviatáját láthatja, hallhatja a közönség két alkalommal is.

Kicsit segítünk a felkészülésben.

A műről:

A Traviata bemutatójára a velencei Teatro La Fenice színpadán 1853. március 6-án került sor. A szövegkönyvet Francesco Maria Piave írta, ifj. Alexandre Dumas „Kaméliás hölgy” darabja nyomán.

A cselekményről:

1. felvonás

Az ünnepelt kurtizán, Violetta otthonában estélyt tartanak. Az estély végeztével Violetta és Alfredo szóváltása után a kurtizán rádöbben, hogy életében először igazán szerelmet érez valaki iránt.

2. felvonás

Az újabb felvonásban szerelmük közös lapjaiba nyerhetünk bepillantást. Egy Párizs környéki házban botrányos viszonyuk felbontását kérve a férfi apja jelenik meg. Violetta végül teljesíti a kérését, de szerelmük történetének még koránt sincs vége. Egy estélyen Violetta egy másik férfi oldalán bukkan fel, Alfredo pénzt vág a nő arcába.

3. felvonás

A tüdőbajos Violetta már halálos ágyán fekszik, mikor Alfredo lélekszakadva érkezik és könyörög hozzá bocsánatért. Némi romantikus közös álmodozás után a nő holtan esik össze.

A mű életéről

A bemutató csúfosan megbukott, ki gondolta volna akkor, hogy ez lesz Verdi legtöbbet játszott operája a későbbiek során.

Ez több dolognak is köszönhető: a zenemű dallamainak varázsa, az egyes szerepekben megmutatható és kibomló tehetség lehetősége. Egyszerre drámai és sűrű, gazdag érzelmekben, ugyanakkor a három kulcsszereplő meghatározza az egész mű folyamát. Violetta koloratúráriája, az egész kompozíció felépítése és a benne rejlő egész teszi azzá az operát, ami.

Nem véletlen talán, hogy Verdi úgy nyilatkozott néhány év múltán a kérdésre válaszolva, mely arra volt kíváncsi, melyik operáját szereti legjobban: "„Szakmabeliként a Rigolettót, műkedvelőként a Traviatát."

A szombathelyi bemutató részletei

Savaria Szimfonikus Zenekar

Verdi: Traviata

A szereposztás:

Violetta: Pasztircsák Pollina Alfred Germont: Pataki Adorján Georges Germont: Anatolij Fokanov

Közreműködik: Magyar Állami Operaház Kórusa

Rendező: Káel Csaba

Vezényel: Madaras Gergely

Előadások időpontjai: 2014. augusztus 1. és 3. - 20.30 óra

Esőnapok: 2014. augusztus 2. és 4. - 20.30 óra

Jegyárak: 3900 Ft, 5900 Ft, 7900 Ft

Felhasznált irodalom: Matthew Boyden: Az opera kézikönyve