Veres Éva ötvösművész kiállításának megnyitója a Vitalitas Galériában

2012.11.11. 10:55

Sellyei Gábor belsőépítész rendhagyó beszéddel nyitotta meg a tárlatot. Ezek az ékszerek karácsonyi ajándéknak is kiválóak – jutott eszünkbe.


 
Az esemény kezdetén a szép számmal összejött vendégek egy perces néma gyásszal emlékeztek a múlt hónapban elhunyt Várnai Valériára, a Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány elnökére.

Veres Éva kiállítása a Vitalitas Galériában

 
Scheiber Katalin galériatulajdonos bejelentette: a jövő év első kiállítása Várnai Valéria emlékét idézi meg, és azzal a kéréssel fordult a nyilvánossághoz, hogy akinek Várnai-festménye van otthon, vegye fel a kapcsolatot a galériával.

Sellyei Gábor

 
Császárné Flier Edit zongora- és Herz Balázs kürtjátéka után Sellyei Gábor mondott beszédet.

Veres Éva

 Az ismert szombathelyi belsőépítész először egy „személyes, szentimentális és misztikus” történettel ismertette meg a hallgatókat.

Veres Éva kiállítása a Vitalitas Galériában

 
Ezek szerint a frissen érettségizett Veres Éva annak idején Sárváron járt szüleivel, és annyira megtetszett az átépítés alatt levő vár már – Sellyei Gábor által tervezett - elkészült házasságkötő terme, hogy megfogadta: itt lesz majd az esküvője. Csodák-csodájára a budapesti Veres Évának később úgy alakult az élete, hogy valóban ebben a teremben kötött házasságot.  Hogy a történet még kerekebb legyen: mindketten a szombathelyi művészeti gimnázium tanárai lettek, hogy aztán egy beszélgetés közben fény derüljön a házasságkötés helyszínének különös összefüggéseire.

Veres Éva kiállítása a Vitalitas Galériában

 
Sellyei Gábor beszédének második fele szintén rendhagyó volt. Részletesen beszélt az iparművészet fogalmáról és jellegzetességeiről. A forma (művészet) és a funkció (használhatóság) egymásba fonódásáról, azok kényes egyensúlyáról, a műfaji határok feszegetéséről, a mesterségbeli tudásról, az alkotói alázatról, az önmegvalósításról.  Majd miután Sellyei részletesen „tisztázta az alapfogalmakat”, egyetlen mondattal jellemezte a művészt: ”Vörös Éva mint ötvös és iparművész az általam felsorolt minden kritériumnak jól megfelel”.

Veres Éva kiállítása a Vitalitas Galériában

 A kiállítás – amely különösen figyelemre méltó a karácsonyi „ajándékvadász” időszakban -  december 7-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében: hétköznaponként 13.30-tól 17.30-ig.  (Szombathely, 11-es huszár út 19.) 

Veres Éva kiállítása a Vitalitas Galériában

.