Szombathelyi költő verse megy a holdra

2015.01.23. 12:57

Tovább erősödik a Weöres Sándor-kultusz.

„Ez a város születésem helye….
ma a Perint habjával van tele,
úszik a híd, düledez a partfal,
ó bár oltalmazná ezer angyal.”

Írta Weöres Sándor Szombathelyről még 1965-ben az árvíz idején. E sorok jelenleg a költő 2007-ben felállított szobránál olvashatók a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ és a főiskola közötti sétányon. Azonban nem csak a költő emlékszik jó szívvel szülővárosára, hanem a város is őrá, hiszen valóságos kultusz alakult köré.

Weöres Sándor szobor Szombathely

Az emlékművön kívül színházat neveztek el róla, 2013-ban egy egész kulturális napot szerveztek tiszteletére. Nemrég egy olvasónk pedig ezt a kommentet írta egyik cikkünkhöz, üzenve olvasótársainak:

„Némelyeknek mindenről a politika és a gyűlölködés jut eszébe. Nekem meg az, hogy én az általános iskolában, hajdanán, majd később a gyermekeim az óvodában Weöres Sándor verseivel éreztük át a magyar nyelv csodálatos gazdagságát, ritmusát. Később, felnőttként szívesen olvasom a verseit, és büszke vagyok rá, hogy megyénk szülötte. Annak pedig különösen örülök, hogy nagyszerű darabját bemutatják. Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy olvasson Weöres verseket - nagyszerű lelki feltöltődés nyerhető belőlük.”

Most pedig, január 22-én eldőlt, hogy a szombathelyi születésű költő versének egy részlete utazik a Holdra a Puli űrszondával. Bár holdunk egyelőre nem a leglátogatottabb hely az Univerzumban, könnyen lehet, hogy hamarosan megnő a népszerűsége – írja a kulturpart.hu.

Szombathelyi költő verse megy a holdra

A lap szerint pontosan ez a Google Lunar XPRIZE verseny célja. S mint kiderült „bár mi magyarok csak a negyedik nemzet leszünk, aki járművet küld égi kísérőnk kráterei közé, de az első, aki egy költeményt is.”

A játék, melyre sok száz vers és versrészlet érkezett, január elsején zárult le. Ezt követően egy szakmai zsűri (Molnár Piroska, Turi Tímea, Dr. Tarján Tamás, Dr. Pacher Tibor és Fehér Renátó) választotta ki a szerintük legmegfelelőbb 15 művet, melyekre aztán egészen mostanáig szavazhattak az olvasók.

Petőfi sokáig vezetett, de hamar beérte őt Weöres Sándor. Az esélyesek között pedig sokáig ott volt még Pilinszky János és József Attila is. Végül győztesként Weöres Sándor: A teljesség felé című kötetéből, a Szembe-fordított tükrök című versének egy részlete került ki.

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

A kulturpart.hu eredeti cikke itt olvasható.

.