Hirdetés

Vértes András Szombathelyen

2012.04.05. 18:25

Recesszió és újabb megszorítások várhatók - mondta.

Hirdetés

 Vértes András szerint Magyarországon 2012-ben recesszió lesz, és újabb megszorítások várhatóak. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója erről Szombathelyen, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének közéleti fórumán tartott előadásában beszélt csütörtökön.

A megszorításokra azért van szükség, mert a költségvetési hiány tavaly valójában a GDP 5 százaléka felett volt, ezért ahhoz, hogy a kormány szándéka szerinti 2,5 százalékot elérjük, legalább a GDP 3 százalékát kitevő megtakarítást kell elérni - mondta.

Hozzátette: mindez nagyon fájdalmas dolog, a kormány már megkezdte a folyamatot, de a pénz még nincs meg mind, különböző becslések szerint még mintegy 200-300 milliárd forintnyi megtakarítást kell elérni.

Az újabb megszorítások részben a közösségi közlekedés, részben az egészségügy kiadásainak csökkentésével érhető el, de a GKI szerint adóemelésre is sor kerülhet.
Vértes András szerint a kormányzat még a nyáron meg fog egyezni a hitelkeretről az IMF-fel, ehhez azonban teljesítenie kell a tárgyalási előfeltételeket, amelyek közül szavai szerint eddig egyet sem teljesített maradéktalanul.

Helyre kell állítani az intézményeket, a jegybank függetlenségét, az Alkotmánybíróság jogköreit, a Költségvetési Tanács érdemi önállóságát, a törvényekről, további reformlépésekről pedig azok megszületése előtt egyeztetni kell a szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel, és megfelelő időt kell hagyni a társadalom számára is a felkészülésre - mondta.

GKI vezérigazgatója úgy véli, az IMF-megállapodást a pénzpiac ki fogja kényszeríteni, a forint ugyanis a gazdaság megítélésétől függ.

Prognózisuk szerint a megállapodás előtt 285-320 forint, a megállapodást követően viszont akár 265-290 forint körül is mozoghat majd a forintárfolyam az euróhoz viszonyítva.

Vértes András szerint az idén és jövőre is 3 százalék alatt lesz az államháztartás hiánya, a gazdasági növekedés az idén nagyjából annyival csökken majd, mint amennyi emelkedést 2014-re jósolnak, tehát két év alatt a növekedés nagyjából nulla körül lesz.

.