Vis maior támogatásra pályázik Zalaegerszeg a viharkárok miatt

2014.05.26. 18:06

Mintegy 23 millió forintos kárt okozott az önkormányzatnak a tíz nappal ezelőtti viharos időjárás, ami miatt a zalai megyeszékhelyen 150 fa dőlt ki és okozott problémákat a városnak és magántulajdonosoknak - közölte hétfőn a polgármester.

    Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) a városháza előtt a viharban derékba tört vadgesztenyefa csonkjánál tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a viharos napokban három önkormányzati cég mintegy kétszáz dolgozója tevékenykedett a letört ágak, a kidőlt fák feldarabolásán, összegyűjtésén és elszállításán, ez utóbbi még nem fejeződött be.


    A város önkormányzati tulajdonú területein 67 fa dőlt ki, a magánterületen álló növényzettel együtt 150 fa fordult ki a helyéről a szélviharban.


    Senki nem sérült meg, de jelentős anyagi kárt okozott az időjárás. A szél megbontotta a bazitai tévétorony burkolatát, a Gasparich utcai idősek otthona és az Öveges iskola tetőborítását, a lezúduló csapadék miatt megcsúszott egy rézsű, illetve mezőgazdasági utak váltak járhatatlanná.


    Az önkormányzat összesítése alapján 23 millió forint kárt okozott a viharos időjárás, a költségek megtérítésére a Belügyminisztérium vis maior keretéből igényelt támogatást az önkormányzat - jelezte a polgármester.


    Hozzátette még: meg kell vizsgálni a város növényállományát, főként a lakótelepeken, mert azt tapasztalták, hogy a 40-50 évvel ezelőtt ültetett, és sokszor tájidegen fák estek leginkább az időjárási körülmények áldozataivá.

.