Kiderült, miért nem Szombathelyre kerül a magyar pavilon

2015.12.17. 13:08

"Nagyon könnyen megszerethető" az épület.

Karcagon építik fel hazaszállítás után a Milánói világkiállítás magyar pavilonját - közölte az expó magyar programjait összegző kötet csütörtöki budapesti bemutatóján a magyar részvétel kormánybiztosa.

Szőcs Géza az MTI kérdésére elmondta, a pavilonnal kapcsolatban elszámolási vitájuk volt az olasz kivitelezővel, ez azonban perig sem jutott el, mert az olasz cégnek az épületre vonatkozó lefoglalási kérelmét a milánói bíróság visszautasította. Ettől a kivitelező akár még pereskedhet, de nem valószínű, hogy sikerrel járna - jegyezte meg.

"Megpróbáltunk a lehető leggondosabban bánni a magyar adófizetők pénzével, és utánanéztünk, miért mennyivel tartozunk" - hangsúlyozta.

Szőcs Géza közölte: a kormány döntése értelmében Karcagra kerül az épület, és a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja majd be. A pavilon bontásának végső határideje 2016. május 31., az épület így 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt. 

A bontás, hazaszállítás és újrafelépítés munkáját elvégző céget közbeszerzési eljárás keretében választják ki - tájékoztatott.

A kormánybiztos felidézte, hogy Szombathely korábban szintén felajánlott egy telket a pavilon elhelyezésére, de az engedélyezési eljárás nyáron megtorpant műemlékvédelmi kifogások miatt, ezért végül Karcagot választották. Nem zárta ki azonban, hogy ennek a "nagyon könnyen megszerethető" épületnek bizonyos variánsai máshol is felépülhessenek.

Szőcs Géza elmondta: bruttó 5-6 milliárd forint közötti összeget költöttek a terveztetéstől a hazahozatalig a pavilonra és az expo programjaira. A költségvetés mintegy harmada adók formájában visszakerült a magyar államkincstárba, egyébként nagyrészt a fellépő magyar művészekhez került - hívta fel a figyelmet.

A világkiállítás magyar programjait összegző kötetet Milánóból jöttem - Híres mesterségem címere címmel mutatták be. A kormánybiztos beszámolója szerint a könyvből kiderül, miért a magyar pavilon programkínálata bizonyult a leggazdagabbnak és legválasztékosabbnak.

"Még így sem sikerült kivinnünk minden értéket, amelyet fontosnak tartottunk volna", de ez a hat hónap a magyar kultúra nemzetközi megjelenésének így is rendkívüli lehetősége volt - emelte ki Szőcs Géza, hozzátéve: a magyar szereplésről még szándékukban áll egy bővebb kötetet kiadni és egy filmes összeállítást is készíteni.

.