Hirdetés

Virágzik a repce, vetik a napraforgót Vas megyében

2010.04.22. 05:42

A napraforgó 80 százalékát már elvetették Vas megyében, és a napokban elkezdődött a kukorica vetése is.

Hirdetés

A napraforgó 80 százalékát már elvetették Vas megyében, és a napokban elkezdődött a kukorica vetése is - tájékoztatta Márkus Antal, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) vezető főtanácsosa az MTI-t.

A napraforgót 7-8 ezer hektáron, a kukoricát pedig 30-35 ezer hektáron vetik el. A kukorica vetése éppen csak elkezdődött - a talaj hőmérséklete a napokban éri el a szükséges 10-12 Celsius fokot - de a talaj nedvességtartalma miatt a magok várhatón gyorsan, szinte robbanásszerűen kikelnek.

Az elmúlt hetekben hullott csapadék kicsit nehezítette, lassította a munkát, de összességében jól haladnak a tavaszi munkákkal. A tavaszi árpa vetése mintegy 10 ezer hektáron már befejeződött, és végeztek a 7 hektáros zab vetésével is. A rozs vetésterülete a tavalyi közel 900 hektárról 300 hektárra szorult vissza, és cukorrépa is csak 600 hektáron terem majd, míg a cukorgyárak megszűnése előtt elérte a 4-5 ezer hektárt is.

Az őszi növények gyomirtása már befejeződött. Az őszi vetés most ígéretes képet mutat; a repce virágzik, a búza és a gabonafélék pedig a szárba indulás elején vannak. A számítások szerint az idén közel annyi tavaszi műtrágyát használnak, mint az elmúlt években, de ez csak nitrogénből áll, és az egyoldalú táplálás nem kedvez a növényeknek - foglalta össze Márkus Antal.

Hozzátette, a tápanyag-utánpótlás ősszel nem volt sikeres. A tavalyi év gyenge volt a termelőknek, így nem volt lehetőségük műtrágyavásárlásra. A gazdák közül ezért sokan arra kényszerültek, hogy a vetőmagot és a műtrágyát finanszírozó termelők számára vessék el a növényeket. Aki erre rákényszerült, valószínűleg rosszabbul jár; számítania kell arra, hogy a műtrágyát, és a vetőmagot a drágábban, míg a terményt a piaci árnál olcsóbban számolják el végelszámoláskor.

Vas megye 140-150 ezer hektárnyi vetésterületén évek óta megközelítőleg fele-fele arányban termelnek tavaszi és őszi növényeket. Az elmúlt ősszel 34 ezer hektáron vetettek búzát, közel 10 ezer hektáron őszi árpát és tritikálét, a repce vetésterülete pedig megközelíti a 20 ezer hektárt.