Hirdetés

Virágzó magnóliák és tavaszi vásár a Prenornál

2010.04.09. 11:44

Izer Gábor ügyvezető igazgatóval beszélgettünk a kertészeti szezon kezdetén a Prenor Kft. eddig kevésbé ismert oldaláról. Valamint kertépítésről, növénynemesítésről, trendekről, tévhitekről és egy árnyas kertről.

Hirdetés

Magnólia

Képes helyszíni.

Alon: A Prenor Kertészeti és Parképítő Kft-t gyakorlatilag mindenki ismeri közel és távol. Mi az amit nem nagyon tudunk róla?

Izer Gábor: A Prenort általában két dologról ismerik az emberek, a parkfenntartási és parképítési munkák miatt a városban, illetve a kis árudát a Béke téren. Ez viszont a tevékenységünknek és az árbevételünknek csak 10 százalékát teszi ki. Kevesen tudják, hogy a mára már 60 éves cég az egyik legnagyobb díszfaiskola Magyarországon, sőt egész Közép-Európában is. Mintegy 250 hektáron gazdálkodunk, 22 országba exportálunk dísznövényeket, főként Európába, de néhány ázsiai országba is. Ezeken kívül van egy parképítő részlegünk is, mely az egész országban tevékenykedik, főleg nagyobb projekteknél, beruházásoknál. Valamint még importőrei vagyunk egy speciális műtrágyacsoportnak, professzionális gyepműtrágyákat forgalmazunk.

Mit kínálnak a lakosságnak és mit a profiknak most éppen?

Növények közül a lakosság jellemzően a kisebb, kézzel elültethető méretű növényeket keresi, a professzionális kertépítésben általában a nagyobb, idősebb növények kerülnek előtérbe, ezek már csak géppel mozgathatók, ültethetők. Egy ilyen növény akár 20-25 éves is lehet. Nyilván ez az árában is jelentkezik.

Mi a divat most a kertépítésben?

A növények nevelési ideje olyan hosszú, hogy a divat nem tud túl gyorsan diktálni, de trendek itt is vannak. Míg 10-15 éve az örökzöldek domináltak, mostanra egyre jobban a virágzó növényekre és cserjékre nagyobb az igény. Egy örökzöld télen-nyáron szép és zöld, de egy idő után unalmas lesz. A cserjék viszont virágoznak, esetleg színes levelűek, vegyítve más növényekkel, igazán szép kompozíciót hozhatunk létre. Most a kertépítésben egyébként szinte minden divat, a lazán beültetett angolkertszerűtől a szabályosabb kertekig. Az építészet után ezen a területen is megjelent a minimál stílus. Egy ilyen kertben dominál a gyep és egy-egy különleges, drága, nyírott növény. A japán stílusú kert is most kezd divatba jönni, kerti bonsaiokkal, mini növényekkel.

Prenor

A dísznövények mellett milyen növényeket kínálnak még?

Nagy választékot kínálunk még gyümölcsfákból, bogyósokból és szőlőoltványokból.

Melyek a legnépszerűbb növények?

Nagyon sokféle növény, körülbelül 600-700 fajta van nálunk. Kiemelni nem tudok egyet sem. Itt Vasban és Zalában nagyon népszerűek a magnóliák. Ez azért van, mert az ország többi részén nem nagyon élnek meg. Arra viszont nagyon büszke vagyok, hogy saját nemesítésű növényeink közül a legutóbbi egy fehér virágú, oszlopos növekedésű magnóliafajta volt. Ezt dr. Maráczi László nemesítette, Európában levédetett fajta. Nagy érte az érdeklődés iránta.

Magnólia

Mi az, amit jellemzően rosszul csinálunk a ház körül, vagy amit rosszul tudunk?

Én azt látom, hogy sokan rosszul mérik fel a kertjüket és az erejüket. Egy kert állandó változásban van, éppen ezért folyamatos törődést is igényel. Tudatosítani kellene magunkban, a kert változik az évszakokkal, az idő előrehaladtával. Egy új kert szép, de azt jó gondozással lehet még szebbé tenni. És a legszebb kert is lepusztulhat pár év alatt, ha nem törődünk vele. Tipikus hiba még, hogy sokan szeretnének sziklakertet. De a sziklakert igényli talán a legtöbb gondozást. Például gyomirtáshoz nem lehet benne gyomirtót használni. Másik ilyen hiba, hogy öntözés nélkül kevésbé működnek a kertek. Tudom, az öntözőrendszer létrehozása nagy beruházás, de már az elején el kell dönteni, hogy tudjuk-e ezt finanszírozni. Ehhez mérten kell megtervezni a kertet. Ha nem akarok öntözőrendszerre költeni, akkor szárazságot jobban tűrő fajtákat kell választani.

Most zajlik önöknél a „Tavaszi növényvásár”. Mit is jelent ez?

A szezon elején vagyunk. Jelentős árkedvezménnyel, akár feláron is kínálunk növényeket 2010. április 6-tól április 25-ig.

Mi lesz a legközelebbi rendezvényük?

2010. április 10-én, szombaton, 9 és 15 óra között gyeptelepítési és gyepfenntartási szaktanácsadással várjuk az érdeklődőket árudánkban. Nemcsak a gyeppel rendelkezőket várjuk, hanem a gyepet tervezőknek is ajánljuk. Egy témában jártas szakember tartja és az általa ajánlott dolgok itt a helyszínen meg is vásárolhatók.

Hol tudjuk megvásárolni a termékeiket?

A szombathelyi árudánkban a Béke téren várjuk a vevőket. Az általunk forgalmazott műtrágyákat a webshopunkon keresztül is megrendelhetik, ilyenkor ingyenes a házhozszállítás.

Végül egy személyes kérdés. Önnek van-e kertje, ha igen, akkor milyen?

Kőszeghegyalján lakom egy viszonylag nagy, 1200 négyzetméteres kertem van. Természetes jellegű kert, több cserjével, lombos fákkal, változatos növénnyel és kevesebb örökzölddel. Már most árnyas a kert, mivel 20 éves fákat ültettem, hogy megfelelő árnyékot tartsanak. A gyepet pedig aktívan használják a fiaim és barátaik, leginkább focizásra.

Weboldal: http://www.prenor.hu