Szabóné Fülöp Ida építész munkái a Vitalitas Galériában

2014.10.18. 10:54

Mindennapjaink a szombathelyi építészek munkái között telnek el, mégsem ismerjük neveiket.

Nem, egyáltalán nem irigyeljük a képzőművészek helyzetét, nekik is megvan a maguk bajuk, de számukra megvan az a sovány vigasz, hogy olykor-olykor kiállítanak, elhangzik a nevük a médiában, vagy éppen némi ünnepi fény is vetül rájuk.

Az építészeknek még ennyi sem jut.

A szerkesztőség Uránia udvari irodatömbjéből kilépve például ezt az épületet látjuk, olykor naponta tucatnyi alkalommal.

Szabóné Fülöp Ida építész munkái a Vitalitas Galériában

Soha eszünkbe nem jutott, hogy ezt az épületet valakinek meg kellett terveznie, és egyáltalán, hogy a város minden jellegzetes épülete mögött egy-egy név van.

A Vitalitas Galéria szombathelyi építészeket bemutató sorozata többek között arra is jó, hogy neveket ismerjünk meg, és ezeket a neveket a mindannyiunk által ismert épületekhez kössük.

Szabóné Fülöp Ida építész munkái a Vitalitas Galériában

Szabóné Fülöp Ida

A szerkesztőség előtti épületet azért hozzuk fel példának, mert péntek este tervezőjének, Szabóné Fülöp Idának nyílt kiállítása a galériában.

Az építész nevéhez – az említett Uránia udvari lakótömb mellett – olyan épületek köthetők, mint a Kőszegi utcai K&H Bank, a Losonc utcai óvoda, a Rumi úti Halászcsárda, az acsádi, a bogáti, a szelestei és a hegyfalui kastélyok rekonstrukciója, a szentgotthárdi Opel-gyár gyártócsarnoka, számos egyéb rendelőintézet és közösségi épület, illetve számtalan lakóépület. (Bővebb lista itt.)

A tárlatot Vincze Csaba építészmérnök nyitotta meg, aki a humort sem nélkülöző beszédében mutatta be Szabóné Fülöp Idának munkásságát, felhívva a figyelmet életpálya sokoldalúságára, a munkák minőségére, melyet tavaly Hefele-díjjal ismertek el.

Szabóné Fülöp Ida építész munkái a Vitalitas Galériában

Szabóné Fülöp Ida, Vincze Csaba és Scheiber Katalin

Szabóné Fülöp Ida láthatóan megilletődve mondott köszönte meg családjának, egykori és mai munkatársainak, megbízónak, mindenkinek, aki segítségére volt a számos áldozatot, konfliktust és kompromisszumot követelő munkájában.

„Annyi mindent halasztottam el a sok munka miatt, hogy most van mit pótolnom” – mondta az építész, elárulva, hogy most már kevesebbet tervez, helyette az olvasást, kertészkedést, úszást, unokázást helyezi előtérbe.

Szabóné Fülöp Ida építész munkái a Vitalitas Galériában

Az ünnepelt a kiállításra való felkérésnek elfogadását azzal indokolta, hogy „egyszer azért leltárt kell csinálni”, ugyanakkor nem rejtette véka alá a szakma jelenlegi problémáit, a megrendelések és az összefogás hiányát, a megrendelőknek való fokozott kiszolgáltatottságot, a minőség háttérbe szorulását.

Scheiber Katalin galériavezetőtől megtudtuk, a szombathelyi Vitalistas Galériának ez volt a hetvenedik kiállítása, egyben az építészeket bemutató sorozat hetedik állomása.

Szabóné Fülöp Ida építész munkái a Vitalitas Galériában

A nyitóeseményen gitáron közreműködött Horváth László művésztanár.

Szabóné Fülöp Ida munkái 2014. október 30-ig, hétfőtől péntekig 13.30 és 17.30 között, a bútorgaléria nyitvatartási idejében tekinthetők meg a 11-es Huszár út 19. szám alatt.

.