Hirdetés

Vízügyi fejlesztések a Répce mentén

2013.07.30

A 120 millió forintos, uniós forrásból finanszírozott projekt a hansági vizes élőhelyek megfelelő vízellátását szolgálja Hövej, Kapuvár, Vitnyéd, Agyagosszergény, Fertőd térségében.

Hirdetés

A Répce térségének vízgazdálkodását fejleszti az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) - tájékoztatta a szervezet igazgatója kedden az MTI-t.

    Németh József közlése szerint a 120 millió forintos, uniós forrásból finanszírozott projekt a hansági vizes élőhelyek megfelelő vízellátását szolgálja Hövej, Kapuvár, Vitnyéd, Agyagosszergény, Fertőd térségében.

    A Hövejtől a Répce torkolatáig tartó mederszakasz jelenleg másodpercenként egy köbméteres kapacitását háromszorosára bővítik. A jó minőségű élővíz mederben tartásával, valamint a megfelelő mederrendezéssel helyreállítható a Répce egykori természetes hidrológiai és ökológiai állapota. Ennek következtében javulna a Répce és a Rábca menti vizes élőhelyek vízellátása - közölte, hozzátéve, ezzel jobb és több víz jutna erre a területre.

    Németh József jelezte azt is: a Répce revitalizációját szolgálja, hogy megkezdik a túlszaporodott vízi növényzet visszaszorítását, szabályozását, a partok mentén árnyékoló fasorokat alakítanak ki, irtják a betelepülő nem őshonos növényeket, valamint a markósaroki duzzasztó felújításával javítják a folyó vízvisszatartó képességét.