Vodice, Tribunj, Murter: horvát nyaralás szállásfoglalás nélkül

Várnai Zsuzsa

2009.08.29. 11:16

Nyaralás Közép-Dalmáciában.

A többnyire kavicsos, részben sziklás partszakasz, a kristálytiszta víz, a píneafenyőkkel szegélyezett strand – ezek a legfőbb ismérvei a közép-dalmáciai Vodice városi strandjának. Az innen két kilométerre fekvő Tribunj partja inkább sziklás, búvárkodásra alkalmas, míg Murter igazi gyöngyszem: lenyűgöző, árnyas, laposan tengerbe nyúló sziklás part, helyenként kavicsos strandjaival.

Nem szükséges előre foglalni

Gondoltunk egy nagyot, és a korábbi évek sikeres partizánkodásai nyomán idén semmilyen szállást nem foglaltunk Horvátországban, lesz, ami lesz alapon. És jól tettük. Kis döccenővel ugyan, de megoldódott az apartman keresés 8 éjszakára. Horvátországban szinte mindig van kiadó apartman, akár még főszezonban is, ha viszont több család együtt indul szállást keresni a helyszínen, az már több buktatót rejt.

Utazás: Szombathely – Vodice

Szombathelyről indulva az utazás legnagyobb megpróbáltatása magyarországi szakaszon Lenti városáig tart. A 86-oson folyamatos szlovén, szlovák, lengyel kamionsor nehezíti a közlekedést, gyakoriak a 30-as sebességkorlátozások, amit az úthibák miatt nem is nagyon lehet túllépni. Mindezek után a hazai szakaszon nagy megkönnyebbülést jelent a határ előtti 16 kilométeres gyorsforgalmi út.

Vodice

Szombathelytől Vodicéig az út - kisebb pihenőkkel megszakítva - hét óra. A két hosszú, 6 kilométeres (Gospic és Sveti Rok) alagút mindegyike mindkét irányban járható már, így itt sem alakulnak ki dugók. Az autópálya díj Zágrábig 36 kuna, Zágrábtól Vodicéig 126 kuna, ami euróban is fizethető. Vigyázat, 50 cent alatti fémpénzt nem fogadnak el és a visszajárót már kunában adják.

Kunát szinte csak az autópályadíjakra érdemes vinni, bár anyagilag a bankkártyás fizetéssel jövünk ki a legjobban. A városi pénzváltóhelyeken az eurót jól váltják, mindenképp jobb áron, mintha itthonról kunát vinnék.

Szállás: Horvátország

Már Vodice határában kis táblával a kézben látunk szállásadókat, de ez minden tengerparti nyaralóhelyre jellemző, nem egyedi eset. A nehézséget az okozza, hogy a kiadók általában horvátul beszélnek, s így meglehetősen nehéz szót érteni. A városi utazási iroda angolul tudó munkatársai segítőkészek, itt viszont kevesebb a kiadó szállás. Alkudni viszont még itt is lehet. Általánosságban elmondható, hogy jó minőségű apartmanokat 4 főre, főszezonban naponta 50-60 euróért találhatunk. (2009-es ár!)

Vodice

Vodice az egykori halászfalu ma már népszerű, lüktető adriai nyaralóhely. Zadartól délre, Sibeniktől 12 kilométerre északra fekszik. A nyugati Blata városrész, ami inkább nyaralóhely, közelebb is fekszik a strandhoz. Tengerpartja lassan mélyülő apró kavicsos, a parti sétány mentén végig píneafenyőkkel szegélyezett. Árnyékot a tikkasztó melegben a tömeg ellenére is lehet találni. Strandján kávézók, büfék sorakoznak. A város éjszakai élete is nyüzsgő, mint minden mediterrán nyaralóhelyen.

Vodice

Tribunj

Vodice nyugati részéről elindulva a tengerparton akár át is tudunk sétálni Tribunjba. A táv körülbelül két kilométer. Az első, amit megpillanthatunk, a hajókikötő, mely nem mellesleg az egyetlen magyar yachtkikötő a horvát partvidéken. Számtalan luxusjachton magyar zászló lengedez.

A település legrégebbi részére egy kis kőhídon tudunk átjutni, mely egy domb lábánál, egy kis szigeten található. Tribunj központjában egy életnagyságú bronz szamarat is felfedezhetünk, ami a szemközti szigeten pár éve létrehozott számár-rezervátumot jelképezi. A kis dombot is érdemes megmászni, tetején éjszaka csodálatosan kivilágított Szent Nikola-kápolna található. Az elénk táruló panoráma minden fáradságért kárpótol.

Tribunj

A domb mögött, Tribunj partvidékén végig lehet strandolni, különösen a búvárkodás kedvelőinek ajánlott. Egészen rövid az aprókavicsos partszakasz, többnyire sziklás a partvidék, ismeretlen a zsúfoltság. Igaz, azzal a kellemetlenséggel számolnunk kell, hogy nem egyszerű feladat a mosdóba járás. Ezen a téren sajnos nemcsak Tribunjban, de a legtöbb horvát nyaralóhelyen is van még mit fejlődni. Szociális helyiségeket alig találni a strandokon.

Murter

Murter, ez a kis sziget, Vodicétől 18 kilométerre fekszik, Tisno városában egy kis híd köt össze a szárazfölddel. Ezen a csodálatos kis szigeten négy település található: Murter, Tisno, Jezera és Betina.

A horvát nyaralóhelyek közül mindezidáig a murteri strand nyűgözött le minket igazán. Áttetsző tiszta víz, laposan a vízbe nyúló sziklák, a sétány felett píneafenyők, melyek árnyékot adnak. Itt még a partvidéket is tisztának találtuk. Minden nyaralóhelyen lehetőség van ötszemélyes hajóbérlésre is, ami fél napra 350 kuna. Így olyan kis szigetnél is kiköthetünk, ahol csak magunk vagyunk. A közeli Kornati Nemzeti Park miatt itt szívesen horgonyoznak le jachtosok, vitorlások. Murter kis öblei nagyszerűek a búvárkodásra is.

Murter

Horvátországi árak

Legolcsóbban a magunkkal vitt élelmiszerekből lehet étkezni, csak annak közel sincs olyan hangulata, mintha beülnék a part melletti vagy városközponti éttermek egyikébe. Az üdítőt, sört mindenhol ugyanolyan áron, általában 15 kunáért szolgálják fel, a kávé 8-10 kuna, attól függően, hogy presszó vagy kapucsínó. Egytálétel pizza vagy saláta 45-80 kuna, az összetevőktől függően. A fagyi 4-6 kuna gombóconként, mennyisége az olasz fagyihoz mérhető, sajnos az íze meg sem közelíti.

Ha kifogyott a hozott készlet, akkor Vodice határában található itthon is ismert Lidl vagy a horvát üzletlánc Plodine egyikében, közel hazai árakon tudjuk pótolni. Gyümölcsöt, ásványvizet nem is érdemes vinni, mert átszámítva ugyanannyi – például a görögdinnye júliusban kilónként 1,90 kuna -, és olyan finom dinnyét itthon még nem sikerült vásárolnunk.

Összességében Horvátországban, ha okosan gazdálkodunk, szinte azonos áron tudunk nyaralni, mint a Balatonnál. A többletköltséget az utazással kapcsolatos kiadások jelentik. A döntés rajtunk áll, mélyebbre nyúljunk-e a pénztárcánkba a mediterrán klímáért, a sós tengerillatért és a csodás tengerpartért.

.