Hirdetés

A volt államtitkár élelmiszeráfa-csökkentést javasolt Sárváron

2012.09.14. 22:44

A mezőgazdasági alapanyagok és az azokból készült élelmiszerek jelentős áfacsökkentését javasolja a kormánynak Raskó György.

A mezőgazdasági alapanyagok és az azokból készült élelmiszerek jelentős áfacsökkentését javasolja a kormánynak Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár, a Saga Foods Zrt. felügyelőbizottságának tagja.

A szakember erről pénteken a 7. Coop Rally utolsó, 10. állomásán sajtótájékoztatón beszélt Sárváron, a Saga Foods Zrt. székhelyén. Emlékeztetett: a Sagának is jelentős versenyhátrányt okoz a magas - 27 százalékos - általános forgalmi adó. Belföldön nemcsak a feketegazdaságban működőkkel van lépéshátrányban a cég, de az importtermékeket forgalmazókkal szemben is, mivel ezeknek az áruknak általában alacsonyabb az áfatartalma.

Utalt arra is, hogy a világ élelmiszer-árrobbanás előtt áll, ami szerinte már el is kezdődött. Ezért azt javasolja a kormánynak, hogy belátható időn belül csökkentse a mezőgazdasági alapanyagok és a belőlük készült élelmiszerek áfakulcsát a mostani 27 százalékról 10-12 százalékra. Ez a mérséklés legyen általános - de ne vonatkozzon például az élvezeti cikkeket.

Ezzel a lépéssel - állítja Raskó György - fellendíthető lenne a fogyasztás, ami újabb adóbevételeket generálna, s a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek fejlődésének is lendületet adna, mert a vállalkozásoknak ismét lenne pénzük innovációra.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára úgy reagált a felvetésre, hogy abban nincs vita közte és Raskó György között, hogy az alacsony áfa hasznos lenne az ágazat számára. Megjegyezte: a javaslatot az alacsony áfára vonatkozóan - ami 5 százalékról szólt - a VM már többször letette a kormány asztalára. De az államtitkár közlése szerint ez 400 milliárd forint kiesést jelentene, ami most nem hiányozhat a költségvetésből.

Utalt ugyanakkor arra, hogy a gabonánál és az olajos magvak esetében bevezették a fordított áfafizetést, és ebben a szektorban megkezdődött a fekete- és szürkegazdaság fehéredése. Ennek alapján már kiküldték Brüsszelbe a sertésre és félsertésre vonatkozó fordított áfafizetési javaslatot is. Ez utóbbit 99 százalék, hogy be is fogja vezetni a kormány - jegyezte meg. Hozzátette: az esetlegesen eleinte jelentkező likviditási gondokra is lesz megoldása a kormánynak.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta: a Coop Rally-k szakmai szempontból egyre eredményesebbek, ezért ezt a rendezvénysorozatot a továbbiakban is folytatni kell. A verseny útvonalán felkeresett vállalatok minőségi magyar termékeket állítanak elő, továbbá munkahelyeket biztosítanak a vidéken élők számára.