Hirdetés

Wall Street Journal: Magyarország megvan az IMF és az EU nélkül

2010.08.02. 12:04

Magyarországnak az IMF és az Európai Unió megszorító intézkedéseivel szemben tanúsított ellenállása precedens értékű lehet azon országok számára, amelyekben a két szervezet szintén takarékossági programot próbál kikényszeríteni - idézi a Wall Street Journal Magyarországról szóló cikkében a washingtoni Center for Economic and Policy Research közgazdászát.

Hirdetés

Az IMF bírálójaként számon tartott Mark Weisbrot szerint "több rugalmasságot és ésszerűséget kellene belevinni ezekbe a politikákba".

Az amerikai gazdasági lap a júniusban megszakadt IMF-tárgyalások kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumban is kifüggesztett politikai nyilatkozatot említi, amely "forradalmat" hirdet a magyar politikában, és deklarálja, hogy az ország visszanyerte az "önállóságra való képességét".

"Ez gazdasági szabadságharc" - idéz a lap egy vezető kormánytisztviselőt, aki leszögezte: "visszaszerezzük az ország pénzügyi függetlenségét".

Orbán Viktor nyilvánvalóvá tette - írja a lap -, hogy Magyarországnak nincs szüksége az IMF és az EU pénzügyi segítségére, amennyiben annak az az ára, hogy kompromisszumot kell kötni a növekedésösztönzésre és a munkahelyteremtésre vonatkozó terveit illetően.

A cikk a továbbiakban párhuzamot von az IMF-fel és az Európai Unióval való szembenállás, valamint az osztrákokkal és a szovjetekkel szemben folytatott függetlenségi harc között.