Sorozatos támadás éri országszerte a Weöres Sándor-szobrokat

2014.11.11. 14:27

Pécsen liszttel öntötték le a szombathelyi költő képmását.

Először 2013 szeptemberében Csöngén, két esztergomi férfi ellopott és összetört egy Weöres Sándort ábrázoló szobrot a költőről elnevezett emlékház elől. Bár a tetteseket hamar megtalálták, a bronzalkotás tönkrement.

Sorozatos támadás éri országszerte a Weöres Sándor szobrokat

A megrongált bronzszobor egy darabja

Nem egészen három hónappal az eset után Szombathelyen megismétlődött a rongálás. Akkor a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ és a Savaria Egyetemi Központ közötti sétányon található alkotást világoskék festékkel kenték össze. Többek között szakállt festettek a költő fejére, de egyéb ábrák és feliratok is kerültek a Veres Gábor szobrászművész által 2007 tavaszára elkészített alkotásra.

Sorozatos támadás éri országszerte a Weöres Sándor szobrokatSzombathelyen festékkel rongáltak

Most pedig újabb gyalázás történt, ezúttal Pécs városában. Egy tüntető liszttel öntötte le a felavatásra váró új Weöres Sándor szobrot – írja a pecsiujsag.hu.

Sorozatos támadás éri országszerte a Weöres Sándor szobrokat

A lap arról számolt be, hogy botrány tört ki a híres költő új pécsi szobrának avatásán a Király utcában, amikor is tüntetők zavarták meg a ceremóniát.

Sorozatos támadás éri országszerte a Weöres Sándor szobrokat

Már az ünnepség során is hangos bekiabálásokkal szakították meg a műsort, majd egyikük (a szintén szobrász Böszörményi István) egy kiló liszttel öntötte nyakon a szobrot. A tiltakozót a közterület felügyelők elfogták és arrébb tessékelték, így további atrocitás nem történt.

A pécsi rongálásról bővebben itt olvashat.

Fotó: Alon.hu. Pécsiújság.hu, MTI

.