A WSSZ egykori színésznője kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

2015.12.30. 07:00

Péter Kata vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az idei évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért a Vígszínház keddi ünnepségén.

Péter Kata a Weöres Sándor Színház 9700 című darabjában. Fotó: WSSZ / Mészáros Zsolt


A Vígszínház nagy szeretettel emlékezik a legendás művésznőre, Ruttkai Évára, aki 2015-ben lenne 88 éves - olvasható a színház az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A Ruttkai Éva emlékére alapított díjat minden évben születésnapja alkalmából, december utolsó hetében adja át lánya, Gábor Júlia annak a színművésznek, aki abban az évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.

A társulat az adott naptári évben bemutatott előadások alapján ítéli oda a díjat. A gyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is.

 MentésElőnézetTörlés Rovatok - Nincs -MozaikTopAktuálisFókuszRégióinfóAbout UsHasznosHírcsatornaIntimKultúrveszély!LátnivalókNapirendenVéleményAbout the WorldKiemeltÜzleti hírekKiemelt partnerek Témák  Weöres Sándor Színház, díj Címlapkép  87559.jpg (56.36 KB) Eltávolítás Stílus:    Beszúrás Kép felirata  A WSSZ egykori színésznője kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Ez jelenik meg, ha a képet nem lehet betölteni. Cím  A WSSZ egykori színésznője kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt A cím buboréksúgóként jelenik meg

Péter Kata színésznő, a Ruttkai Éva-emlékgyűrű idei díjazottja (b2) átveszi a gyűrűt Gábor Júliától, Ruttkai Éva lányától, a díj alapítójától (j2), mellette Szigethy Gábor színháztörténész (j) a Vígszínház színpadán. MTI Fotó: Kallos Bea


Az idén a december 29-i Hegedűs a háztetőn című előadás után derült ki, hogy a társulat titkos szavazata alapján Péter Kata lett a díjazott.

A társulat a díjjal Péter Katának az Össztánc és az Istenítélet (A salemi boszorkányok) című előadásban nyújtott alakítását ismerte el.

Péter Kata

Fotó: Weöres Sándor Színház / Nagy Ákos Balázs


2003-ban végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máté Gábor és Horvai István osztályában. Játszott az Új Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban, a Bárka Színházban, az Örkény Színházban, a Radnóti Színházban, a Katona József Színházban és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Emellett fellépett Vasvári Emese Lakásszínházában, a Kamara Savariában és a Táp Színházban is. 2008-ban a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz szerződött, 2011 óta a Vígszínház tagja, ahol többek között az Istenítélet, az Össztánc, a Kvartett, a Mikve és az Asszony a fronton című előadásban látható.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Vígszínház vezető művésze emlékére. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész aláírásával díszített Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel elsőként 1987-ben Tordy Gézát jutalmazta a társulat.

A WSSZ egykori színésznője kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Péter Kata színésznő, a Ruttkai Éva-emlékgyűrű idei díjazottja (b2) a díjátadó után, mellette Gábor Júlia, Ruttkai Éva lánya, a díj alapítója (j2), Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház igazgatója (j) és Szigethy Gábor színháztörténész a Vígszínház színpadán.  MTI Fotó: Kallos Bea


A kitüntetettek között van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva és Fesztbaum Béla, tavaly pedig Csőre Gábor vehette át az elismerést. 

.