Hirdetés

Zala megyében csökkent a munkanélküliség

2010.06.14. 08:19

Hirdetés

 Zala megyében május végén 16,3 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, ami áprilishoz képest 9 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 14 százalékos csökkenést jelent; a mérséklődést Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója a szezonális, a közcélú és a feldolgozóipari foglalkoztatás erősödésével magyarázta.

Az elmúlt négy év adatai azt mutatják, hogy májusban 4-11 százalékkal volt kevesebb az álláskeresők száma, mint áprilisban. Kivételt jelentett a tavalyi év, amikor a válság miatt nem volt jelentős változás - mondta Hegyi László.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a megyében május végén 12 százalék volt, az áprilisinál 1,2 százalékkal, a tavalyinál pedig 1,4 százalékkal volt kevesebb.
Az álláskeresők aránya Zalaegerszeg, Lenti és Keszthely térségében a legalacsonyabb, átlagosan 10 százalék. A legmagasabb a munkanélküliség Letenye környékén, ahol majdnem eléri a 17 százalékot.

Májusban a munkáltatók 2,5 ezer új álláshelyet jelentettek be; 200-zal kevesebbet, mint áprilisban, és 600-zal többet, mint tavaly májusban. Mintegy 700 fő számára a feldolgozóiparban és a gazdasági szolgáltatásban, további 200 fő számára pedig közcélú foglalkoztatás keretében ajánlottak munkát.