Zala megyében hat járás lesz

2012.01.13. 12:35

Zala megye 258 települését hat járásra osztja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által közzétett tervezet - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a Zala megyei kormánymegbízott.

Rigó Csaba elmondta: a kormányportálon kedden napvilágot látott koncepció szerint a 291 ezer lakosú Zala megyében Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti, Letenye és Zalaszentgrót köré szerveződően alakítják ki a járásokat.

Zalaegerszeghez 79 település 100 ezer lakosa, Nagykanizsához 49 település 81 ezer polgára, Lentihez 51 település 22 ezer lakosa, Letenyéhez 26 település 17 ezer lakója, Keszthelyhez 33 település 55 ezer állampolgára, Zalaszentgróthoz pedig 20 település 16 ezer lakosa tartozik majd.

A kormánymegbízott kifejtette: a tervezet elkészítését tudományos felmérés, illetve jegyzőkkel és polgármesterekkel folytatott számos konzultáció előzte meg, de január 20-ig még bárkinek módja van elküldeni javaslatait a minisztériumnak. A módosításra később is lehetőség nyílik, amikor a települések a közös önkormányzati hivatalaikat alakítják ki, azok ugyanis szintén "nem lóghatnak át" a járások határain.

Mint elmondta, több változat is volt, amelyek szerint négy vagy tíz járási székhelye lehetett volna Zala megyének, de a hat járással "reális, szakmailag is megalapozott koncepció született". Az egyik legfontosabb kritérium volt, hogy az állampolgároknak ügyintézés miatt ne kelljen 30 kilométernél többet utazniuk - tette hozzá.

A 2013 januárjától kialakítandó járások mellett várhatóan több városban lesznek még kormányablakok, így még kevesebb utazásra kényszerülnek az egyes települések lakói.
Rigó Csaba az MTI kérdésére elmondta: a mostani tervezettel kapcsolatban eddig egyetlen település sem jelezte, hogy másik járáshoz tartozna. Korábban Zalakaros és Hévíz is felvetette, szívesen látná, ha járási központként is szerepet kapna.
 

.