Hirdetés

LED-es technológiával korszerűsítették a zalakarosi közvilágítást

2014.03.20. 16:28

Interneten keresztül adatokat továbbító LED-lámpákat szereltek fel egy szlovén-magyar európai uniós projekt keretében Zalakaroson, ahol mi

ntegy 60 százalékos energiamegtakarítást érnek el a beruházással.

    A program csütörtöki zárása kapcsán Novák Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta: a településen 162 közvilágítási lámpatestet cseréltek le LED-lámpákra, amelynek révén mintegy 60 százalékos költségmegtakarítást tudnak elérni. Eddig évente közel 3,2 millió forint volt a közvilágításra fordított költség, amely a korszerűsítés után nem éri el az 1,9 millió forintot.

    A polgármester hozzátette: nem előzmények nélküli az energiamegtakarítást célzó beruházás, korábban ugyanis a város összes transzformátorállomására feszültségszabályozókat szereltek fel. Ezzel úgy tudnak költséget csökkenteni, hogy az éjszakai pihenőidőben a vezetékhálózaton megnövekvő feszültséget mérséklik.

    A projektről kiadott sajtóanyag szerint a LED-lámpák felszereléséhez a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretéből közel 175 ezer euró támogatást nyert az önkormányzat, amely 5 százalékos önrésszel egészítette ki a beruházás költségét.

    Az új LED-lámpákba olyan kommunikációs technológiát építettek be, amely vezeték nélküli internetes hálózat segítségével a villamosenergia-fogyasztásáról és a lámpa állapotáról küld adatokat az önkormányzatnál működő szerverre. A LED-lámpákat a jövőben mozgásérzékelő szenzorokkal, meteorológiai egységekkel, forgalomszámlálóval és más technológiákkal is ki tudják egészíteni.

.