Így zajlott a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanévzárója

2015.06.20. 01:01

 Idén 90 diák ballagott el.

Az ember életében vannak fordulópontok, ilyen például az általános iskolai ballagás is, amikor először kell búcsút inteni egy olyan közösségnek, amelynek az ember nyolc évig a tagja volt. Péntek délután a Zrínyi Ilona Általános Iskola udvarán tartottak tanévzáróval egybekötött ballagást.

Az ünnepség nyitányaként Kótai Dana elénekli a Magányos csónak című dalt.

Így zajlott a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanévzárója

Bevonulnak a ballagó diákok

Jelentjük, a hetedikesek átvették a zászlót.

Az elmúlt tanévet Kis Gábor, az iskola igazgatója értékelte. Idén 77 tanuló vihetett haza kitűnő bizonyítványt. Az iskolából elballagott diákok 66%-a gimnáziumban, 31 %-a szakközépiskolában, 3%-a pedig szakképző iskolában folytathatja tanulmányait.  

Az iskola egyik 5. osztályos tanulója elszavalta Kovács Klára tanárnő 12 kőműves című balladaparódiáját, amelyet az iskola Rákóczi úti épületénél folyt elhúzódó építkezési munkák ihlettek.

Az iskola elbúcsúzott Szerdahelyi Jánosné Évától aki – negyven évet töltött a pedagógusi pályán egészen mostani nyugdíjazásáig – kiemelkedő munkájáért Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át.

Kiss Gábor igazgató oklevelet nyújt át a diákoknak.
Idén 36 diák kapott elismerést 6 kategóriában.

Az ünnepségen nem a könnyeké, hanem sokkal inkább a vidámságé volt a főszerep, különösen amikor Kis Gábor igazgató pár szóval felidézte a ballagó osztályok legviccesebb pillanatait.   

Az iskola hetedikesei elbúcsúznak a ballagóktól.

Elköszönnek a nyolcadikosok is.

„Ballagó dallamok” az énekkar előadásában.

Az iskola egyik 1. osztályos tanulója Szabó István Vakáció című versét szavalja.

„Magányos csónak a tengeren, túl fog élni ezer vihart” – a ballagó diákok átvonulnak a virágív alatt.

Bizonyítványosztás a 8./A osztály feldíszített tantermében.

Eltérő hagyományok

A Paragvári Utcai Általános Iskolában külön tartják a ballagást és az évzárót. Az előbbi csak a ballagó diákokról szó, akiktől ünnepi műsorral szoktak búcsúzni, így téve igazán emlékezetessé számukra az iskolában töltött időszakot. Az évzárón osztják ki a bizonyítványokat, ekkor díjazzák a kiváló tanulókat, valamint összegzik az éves eredményeket és jelölik ki a következő évre vonatkozó feladatokat.  

Mint azt megtudtuk, a Neumann János Általános Iskolában a nyolcadikosokat családias légkörben búcsúztatják az utolsó tanítási napon. Ilyenkor a szülők nincsenek jelen. A nyolcadikos tanulók reggel 10-re érkeznek az iskolába és egy kis időt a – hetedikesek által – feldíszített tanteremben töltenek el osztályfőnökükkel. Délben a tornateremben gyülekeznek a pedagógusok és a diákok, ahol ünnepi műsorral búcsúztatják a ballagókat. A tanévzárót az utolsó tanítási napon tartják, amely már nem tanulással, hanem könnyed szórakozással telik. Az évzárón a nyolcadikosok is részt vesznek, mert ilyenkor kapják meg a bizonyítványukat, valamint az iskola ekkor díjazza a legjobb tanulmányi eredményt elért diákokat. 

Galéria

.