Felújítják a zsennyei és a szigligeti alkotóházat

2014.03.26. 15:44

Mintegy négyszázmillió forintból újítják fel a szigligeti alkotóházat és 150 millió forintért a zsennyei alkotóházat – jelentette be Halász János kultúráért felelős államtitkár a szigligeti alkotóházban tartott sajtótájékoztatón szerdán.

    A felújított épületeket várhatóan 2014 júniusában adják át - mondta Halász János, aki felidézte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma tulajdonában lévő Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2013-ban kezdte meg a két alkotóház felújítását.

    A 395 millió forintból kívül-belül és gépészetileg is megújuló szigligeti alkotóházban a mintegy 30 szoba komfortfokozata 3-4 csillagos lesz - ismertette az államtitkár. A volt Esterházy-kastély 1952-től működik alkotóházként.

    A zsennyei alkotóházat, a volt Bezerédj-kastélyt 150 millió forintból állítják helyre: megújul az épület homlokzata, a nyílászárók, a vizesblokkok, a tető, a burkolat és a csatornarendszer.

    Halász János kiemelte, hogy a felújítás után az alkotóművészek - a MANK Magyar Mecénás Programjához csatlakozva - a teljes ár 40 százalékáért vehetik igénybe az alkotóházak szolgáltatásait.

    Hozzátette: az alkotóházak rekonstruciós programja a tervek szerint folytatódik a kecskeméti és a hódmezővásárhelyi alkotóházak, valamint a hódmezővásárhelyi művésztelep felújításával.
.