Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből (2015. augusztus 27-től)

2015.07.22. 14:33

A Szombathelyi Zsidó Hitközség 2015. augusztus 27-én Zrínyi Ilona utca 17. számú épületének felújított kiállítóterében megnyitja a "Szemtől szemben. Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből" című állandó kiállítását.

A tárlat a Savaria Múzeum múlt évben ugyanezen címmel rendezett időszaki kiállításán alapul.

Ám új bemutató- és látványterében nem csupán a korábbi vizuális és szöveges tartalmakat jeleníti meg, hanem a friss kutatások eredményeit - újonnan feltárt családtörténeteket, mindezidáig ismeretlenül megbújó albumok gazdag fényképanyagát - is felhasználja. A perszonalitást, az egyéni sorsokat és megéléstörténetet fókuszába helyező kiállítás közel 1000 fotográfián, 40 témán és több mint 400 emberi arcon keresztül mutatja be a szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, valamint a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, társadalmát és történetét.

Ezáltal a modern Szombathely 19-20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas bepillantást. A Szombathelyi Zsidó Hitközség kétnyelvű (magyar-angol) tárlatával a jövőben állandó lehetőséget biztosít, hogy az érdeklődő látogatók még szélesebb köre közelíthesse és érthesse meg a szombathelyi mikroközösség történetén keresztül a Magyarországon élő vidéki zsidóság modernkori sorsát.

.