Ünnepélyes borvacsorával és a város borának megválasztásával elkezdődtek a büki Gyógy-Bornapok rendezvényei.
Ünnepélyes borvacsorával és a város borának megválasztásával elkezdődtek a büki Gyógy-Bornapok rendezvényei.
Bár a vasi fürdőváros nagyszabású rendezvénysorozata csak a hétvégén pörög fel igazán, már a szerda és a csütörtök délelőtt sem volt eseménytelen.
Szerdán este zajlott Bük város borversenye, melyen a kőszegi Jagodics Pince 2010-es chardonnay-je lett a befutó, a borzsűri lehetséges 20 pontjából 19-et besöpörve.
A versenyre 13 dunántúli bor érkezett, többségében fehér – mondta Schrott Géza, az Első Európai Borlovagrend kőszegi legátusának első legátja, a zsűri elnöke, hozzátéve, hogy a verseny második és harmadik helyén szintén fehérbor végzett.
A gyógy-bornapok kapcsán a szakember emlékeztetett arra, hogy Franciaországban egy nagy egészségügyi felmérés kapcsán azt találták, hogy aki rendszeresen és mértékkel iszik bort, kimutathatóan kevésbé érintik a szív és a keringési rendszer betegségei.
A francia felmérésnek később Vas megyei vonatkozási is lettek, ugyanis először a szombathelyi István Lajos, napjainkban pedig Tarján Jenő professzor végez tudományos kutatást az egészség és a magyar bor kapcsolatáról.
A borversenyt szerdán egy ünnepélyes borvacsora követte a Fürdő Étteremben (képsorozatunk első fele), majd a Pannon Cigány Zenekar koncertjével megkezdődtek a szombat éjszakáig tartó szabadtéri rendezvények.
A győztes borokat csütörtökön egy ünnepélyes istentiszteleten áldották meg a város ökomenikus templomában (képsorozatunk második fele).
Fotó: Smidéliusz Bence és J. A.