Ez már biztos: hétfőn elkezdődik a szombathelyi Berzsenyi tér és a környékbeli utcák átépítése

2017.03.17. 10:26

Hétfőn megkezdődik Szombathely belvárosában a Berzsenyi tér és több környékbeli utca átépítése, az 1,1 milliárd forintos kormányzati támogatásból, a Szent Márton-terv keretében megvalósuló fejlesztés kivitelezési munkálatai várhatóan november végéig tartanak - közölte a vasi megyeszékhely polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) elmondta: a tér átépítésével a történelmi belvárosban egy olyan új találkozási hely alakulhat ki, amely a "megérkezés tere" lehet, ahová a székesegyház és a püspöki palota miatt turistacsoportok érkezhetnek, pihenhetnek meg a köztéri padokon, a szökőkút mellett.

A polgármester szólt arról is, hogy a tér jelenleg leginkább parkolóként funkcionál, az átalakítás során 55 parkolóhely szűnik meg, de ígérete szerint ezek pótlására a Szily János utcában, a Széchenyi utcában, a Hollán Ernő utcában, valamint a Kőszegi utcai tömbbelsőben ennél több új parkolót alakítanak ki.

Ha az olvasónak déjà vu érzése van, nem az ő készülékében van a hiba, hiszen lapunk tavaly júniusban is arról számolt be, hogy sajtótájékoztatón jelentették be, elkezdődik a téren a munka. Olyannyira, hogy - ahogy cikkünkben fogalmaztunk - egy markoló "bele is harapott" a tér füvébe.  Aztán elakadtak a dolgok, a "harapást" pedig eltüntették, mintha mi sem történt volna. 

Akkor látványterveket is mutattunk, ezeket:

A napokban a nyugat.hu írt arról, hogy a városháza tájékoztatása szerint nettó 897 millió forintos ajánlatával a Swietelsky – Alpok Terra Konzorcium nyerte meg a Szent Márton-program első két ütemének (Berzsenyi tér, Szily János utca, Szent Márton-templom előtti tér felújítása) kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatát. 

A portál emlékeztet: több, mint egy hónappal a tavaly nyári bejelentés után - mint kiderült, a markolós munka csak "illusztráció" volt - kiírták a közbeszerzési pályázatot. Amit aztán háromszor is módosítottak két héten belül. Az első módosítás enyhített a szakmai referenciát előíró szabályokon, a második adatokat pontosított, a harmadik a környezetvédelmi szabályok előtérbe helyezése helyett a jótállás időtartamára helyezte a hangsúlyt a pályázat értékelésénél. 

A pályázatra - tájékoztatott a városháza - négy ajánlat érkezett be, ebből három érvénytelen volt, ezért ezeket a vállalkozásokat kizárták.

A cikkből kiderül az is, hogy a legjobb ár-érték arányt kell figyelembe venniük, és nem a legalacsonyabb árajánlatot.

(alon.hu)

Hegyi Zoltán, a kivitelező Swietelsky - Alpok Terra konzorcium képviselője elmondta: az építkezés során több mint 16 ezer négyzetméternyi járdát és térburkolatot cserélnek ki, betonoznak le, megújul a teljes ivóvízhálózat, a csapadékvíz-elvezetés és az elektromos hálózat.

Hozzáfűzte: az építkezést négy ütemben végzik, hogy az minél kevésbé zavarja a belváros forgalmát és a városrész lakóit, de ennek ellenére időszakosan több helyen is kénytelenek lesznek korlátozni a járműforgalmat, illetve átmenetileg a parkolás is nehezebbé válik.


Forgalomkorlátozás a Széchenyi utca és a Berzsenyi tér felújítása alatt

A forgalomkorlátozás és útlezárás a Fő tér 14. – Széchenyi utca 10. számú házak közötti szakaszát érinti, melynek megközelítése a Petőfi utcától a Szily János utcáig az egyirányú Kőszegi és Széchenyi utcákon keresztül történik.

A Széchenyi utca útépítésének ideje alatt azt csak az építési és korlátozottan az ingatlan tulajdonosi forgalom veheti igénybe, illetve az aszfaltozási munkák idejére teljes szélességben lezárják a fenti útszakaszt.

A Széchenyi utca lezárására az alábbi időpontokban kerül sor:

Részleges lezárás (Fő tér 14. – Széchenyi utca 10.): 2017. március 20. – 2017. április 30.

Teljes lezárás (Fő tér 14. – Széchenyi utca 10.): 2017. május 1. – 2017. május 7.

A Kőszegi utcai intézmények, illetve egyéb szolgáltatást nyújtó létesítmények megközelítése miatt a Kőszegi utcában a jelenlegi egyirányú forgalmi rend helyett kétirányú forgalmi rendet alakítanak ki a Mártírok tere és a Fő tér 14. számú ház között.

A járművek megfordulása a Fő téren lévő taxi állomásnál lehetséges.

A kétirányú forgalmat éjjel-nappal üzemelő háromfogalmú fényjelző készülék szabályozza az építés teljes ideje alatt.

Mivel a jelzőlámpák által irányított szakaszban szabályozatlan „Kijelölt gyalogos átkelőhely” nem lehet, ezért itt a gyalogosátkelő átkelőhelyet megszüntetik, úgy, hogy a két jelzőlámpa közötti szakaszon mindkét oldalon 150 cm magas narancssárga színű műanyag védőhálót (műanyag kerítést) helyeznek el. Ezzel egyidejűleg mindkét forgalmi irány részére „Gyalogosok” jelzőtáblákat helyeznek ki.

A vízhálózat rekonstrukciója a Szily János és Hollán Ernő utcában valósul meg. A kivitelezés ideje alatt lezárják a fél útpályát, I. ütemben a Szily János utcában, II. ütemben a Hollán Ernő utcában. A rekonstrukciós munkák előre láthatóan két hónapig tartanak. Ezt követően kezdődnek a burkolatfelújítási munkák.

(Forrás: szombathely.hu)

.