Hirdetés


Hol vannak az igazi csokinyúl figurák?

2010.04.05

A gyártók megint felfedezték, hogy kell kijátszani a tejcsokoládé-figurák vásárlóit. Mi pedig felfedeztük, hogy felfedezték.    

Hirdetés

A gyártók megint felfedezték, hogy kell kijátszani a tejcsokoládé-figurák vásárlóit. Mi pedig felfedeztük, hogy felfedezték.

 

 

A gyártók megint felfedezték, hogy kell kijátszani a tejcsokoládé-figurák vásárlóit. Mi pedig felfedeztük, hogy felfedezték.

A húsvéti ünnepek előtt szakemberek nyilatkozták, végre megváltozni látszanak a vásárlói szokások. Az emberek nem a legolcsóbb, hozzáadott vizet bőven tartalmazó sonkákat keresik, s úgy tűnik, a kakaós bevonó masszából készült, már-már ehetetlen figurák csillaga is leáldozóban van, hiszen mind többen részesítik előnyben a hagyományos eljárással készült húsokat, valamint a tej- vagy étcsokoládé figurákat.

Nos, úgy tűnik, ez utóbbit az édesipari termékek gyártói szintén észrevették, hiszen mind többük szorítja ki termékei sorából a műcsokikat. Az áruházak is egyre lelkesebben hirdetik (nem egyszer szinte transzparens méretű kiírások segítségével), hogy ők bizony csokoládéból készült nyulakat, tojásokat, kacsákat árusítanak. A vásárlót pedig eltölti az elégedettség érzése, mert hosszú évek után végre olyan terméket kap a pénzéért, amit nem csak messziről csodálni lehet, hanem jóízűen meg is enni.
Aztán kiderül, hogy az öröm nem felhőtlen.

Az árérzékeny magyar vásárlóközönséget ezúttal rafináltabb módon próbálják megvezetni. A titok nyitja a kakaóvajhoz adott növényi zsír. Ezzel eddig nem találkoztunk.


Mint ahogy az fotóinkon is látható, a kiskacsa és a csokinyuszi címkéje szerint ugyan tejcsokoládét kapunk, ám értelmezésünk szerint igazából mégsem azt. Hab a tortán, hogy a hazai neves Boci-termék ráadásul silányabb minőségű, mint a nevesincs szlovák figura. Elég ránézni az előbbi alacsonyabb kakaótartalmára és az összetevői alkotta terjedelmes listára – egyébként azonos mennyiség mindkettőből szinte ugyanannyiba került.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége honlapján érdekes adatokra bukkantunk. Ennek értelmében léteznek a kakaóvajjal egyenértékű, úgynevezett CBE-zsírok. Az uniós (és az ezzel konform magyar) szabályozás értelmében ezeket maximálisan 5 százalékban tartalmazhatja a tejcsokoládé. Mindössze hatféle növényi zsírt lehet a kakaóvajhoz keverni. S bár legalább 20 éve tartó vita végére tett pontot az Európai Unió e szabályozással, világszerte számtalan ellenzője van a növényi zsírok kakaóvajhoz történő keverésének. Ez hamisítás – hangoztatják.

Hajlamosak vagyunk igazat adni nekik. Még akkor is, ha a hozzáadott növényi zsírok mennyisége a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezései értelmében sem csökkentheti a termékre minimálisan előírt kakaóvaj vagy kakaóanyag mennyiségét.