10 millió forinttal támogatja a szombathelyi színházat a honvédelmi minisztérium egy cége

2011.08.26. 16:02

A támogatási szerződést pénteken írták alá Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében Szombathelyen.

Weöres Sándor Színház, 10 millió forint

Tízmillió forinttal támogatja a HM Elektronikai és Logisztikai Igazgatóság Zrt. a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését.

A Magyar Honvédség felelősséget érez a magyar kultúra iránt, ezért nyújt támogatást a szaktárcához tartozó egyik legnagyobb vállalat a szombathelyi színháznak, amelynek átépített, korszerűsített épületében évtizedekig egy Helyőrségi Művelődési Otthon működött - mondta az ünnepségen köszöntőjében Hende Csaba.

Weöres Sándor Színház, 10 millió forint

A miniszter hangsúlyozta, a társasági adóról szóló törvény minden gazdasági vállalkozás számára lehetővé teszi, hogy meghatározott keretek között támogassa a kultúrát, a kulturális intézmények működését, az erre fordított összeget pedig a vállalkozás négy év alatt leírhatja a társasági adójából.

Weöres Sándor Színház, 10 millió forint

"Két héttel ezelőtt a szombathelyi Isis-szentély, az Iseum átadásán jelezte Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ezt a lehetőséget, ma pedig már aláírhatják a támogatási szerződést, mert úgy vélem, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben kétszer ad, ki gyorsan ad" - hangoztatta Hende Csaba, aki egyben Szombathely 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője is.

Weöres Sándor Színház, 10 millió forint

Jordán Tamás a támogatást megköszönve hangsúlyozta: az anyagi segítség hozzájárulhat ahhoz, hogy terveiket valóra váltsák, például a megye iskolásai számára legalább kilenc külön előadáson mutassák be Az ember tragédiáját, de folytatni szeretnék a diákokkal való közös versmondást, valamint megvalósításához közeledik a Szakmák Színháza mintájára a Mérnök Színház is, amely a mérnöki hivatást igyekszik népszerűsíteni a fiatalok között.

Weöres Sándor Színház, 10 millió forint

A támogatási szerződést a színház részéről Jordán Tamás igazgató, az MH EI Zrt. részéről pedig Móró Lajos vezérigazgató írta alá.

 

Weöres Sándor Színház, 10 millió forint

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a színházak éves jegyárbevételük 80 százalékáig fogadhatnak el hasonló támogatást, ami a Weöres Sándor Színház esetében azt jelenti, hogy szerencsés esetben bevételeit 40-45 millió forinttal gazdagíthatná. A szombathelyi színház egyébként valamivel több mint évi 500 millió forintból gazdálkodik.

 

Weöres Sándor Színház, 10 millió forint

A sajtótájékoztatón mind Jordán Tamás, mind Puskás Tivadar polgármester felhívta a a kultúra támogatásának ezen lehetőségére a helyi gazdaság szereplőit.

Az eseményen jelen volt számos önkormányzati képviselő és a színház szenátusának tagjai is.

Fotó: Alon.hu, MTI (Kászoni László)
 

.