2012-es húsvéti vásárok Bécsben (címekkel, linkekkel)

2012.03.27. 10:12

Öt helyszínen több mint kétszáz stand várja a húsvéti hangulatra vágyókat az osztrák fővárosban. Színes tojás, füstölt sonka, baksör, csokinyúl és rengeteg kreatív ajándék közül válogathatnak az érdeklődők.

Bécs, húsvét

 Húsvét előtt sem kell csalódniuk a vásárok szerelmeseinek az osztrák fővárosban, ahol a hétvége óta öt ilyen rendezvény várja a kicsiket és nagyokat. A legnagyobb közülük az Ostermarkt am Hof, ahol 76 standnál főleg minőségi kézműves termékeket kínálnak – kézzel festett selyemsálakat, fából faragott képeket, ékszereket, kerámia szobrocskákat, kötött vagy horgolt ruhaneműket vagy éppen üvegből készült egyedi tárgyakat.
 
Ausztria legnagyobb tojáshegyét mondhatja magáénak az Altwiener Ostermarkt, ahol ízletes húsvéti specialitások és gazdag zenei és gyermekprogramok is kiegészítik a kirakodóvásárt. Itt található ráadásul a Horvátországtól ajándékba kapott óriási „húsvéti tojás szívből” is, amelyet Koprivnica – Krizevci híres tojásfestői díszítettek és adtak ajándékba a bécsi piacnak. A gigantikus hímes tojás több mint két méter magas, másfél méter széles és körülbelül 35 kilót nyom.
 
Bécs, húsvét
 
Minden évben több ezer látogatót vonz a leggyermekbarátabb húsvéti vásárnak számító Fastenmarkt in der Kalvarienberggasse, amelyet 1639 óta rendeznek meg hamvazószerda és húsvéthétfő között. A vásár egyik jelképe a tíz méter magas Bamkraxler, amely egy kedvelt fa gyerekjáték hatalmas mása. A hosszú rúdon magától aláereszkedő, csörgőket viselő figura ihletője Zákeus története. Zákeus jómódú vámszedő volt Jerikóban, aki mindenáron látni akarta a városba érkező Jézust. Azonban nagyon alacsony volt, így a Jézussal tartó emberektől semmit nem látott. Előreszaladt hát, és a jobb kilátás érdekében felmászott egy pálmafára. A többiek persze kinevették, de amikor Jézus a fához ért, feltekintett, és így szólt hozzá: Zákeus, hamar szállj alá, mert ma nékem a te házadnál kell maradnom. Ekkor Zákeus gyorsan lemászott a fáról és örömmel fogadta házában Jézust.
 
Gazdag családi programmal ünnepli tizedik évfordulóját a Schönbrunni Kastély előtt felállított húsvéti vásár, az Ostermarkt Schloß Schönbrunn. A látogatók hagyományos házi receptek szerint készült finomságok, kézműves termékek és a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó dísz- és ajándéktárgyak között válogathatnak, amíg a kisebbek húsvéti nyulat formáznak marcipánból. De versenyt is futnak és focizhatnak is a gólyalábú Roberta tyúkkal, akivel tojást is lehet célba dobni.
 
Március elején nyitotta meg kapuit az Ostermakt am Franz-Jonas-Platz, amely Bécs 21. kerületében, Floridsdorfban található. A tradicionális húsvéti vásárban osztrák specialitásokkal, húsvéti dekorációkkal, ajándékötletekkel és kézműves termékekkel várják az érdeklődőket április 8-ig.
 
Részletes program és helyszínek:
·        Ostermarkt am Hof, 1010 Bécs, Am Hof
·        Altwiener Ostermarkt, Freyung, 1010 Bécs
·        Ostermarkt Schloss Schönbrunn, 1130 Bécs
·        Fastenmarkt, Kalvarienberggasse, 1170 Bécs
http://www.kalvarienberg.at/
Ostermarkt, Franz-Jonas-Platz, 1210 Bécs
.