A 2013-as szombathelyi költségvetésről

2013.03.04. 09:24

Szombathely az idén több mint 15,9 milliárd forintból gazdálkodhat.

Szombathely az idén több mint 15,9 milliárd forintból gazdálkodhat - mondta el a vasi megyeszékhely gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere az MTI-nek.

    Molnár Miklós hangsúlyozta: jelentősen könnyített az önkormányzat helyzetén, hogy az állam átvállalta a korábbi években felhalmozódott 16,3 milliárd forint adósság 65 százalékát, 5,7 milliárd forintra csökkentve a tartozást.

    Szavai szerint igaz ugyan, hogy az elmúlt évhez képest kevesebb pénz szerepel a költségvetésben, ám ennek oka az, hogy az állam jó néhány feladatot átvett az önkormányzatoktól, és ezzel együtt a feladatfinanszírozás is csökkent.

    Az önkormányzat 2013. évi költségvetésében eredetileg 2 milliárd 41 millió forint hitel felvétele szerepelt a kamat és kölcsöntörlesztés finanszírozására, ám a tartozás jelentős részének állami átvállalása miatt ez az összeg is kevesebb lesz, hogy mennyivel, az attól függ, hogy az adósság mely részét fogja a későbbi részletes megállapodás alapján az állam átvenni - fűzte hozzá az alpolgármester.

    A büdzsében idén sem szerepelhetett sem működési hiány, sem pedig fejlesztési hiány. A kölcsöntörlesztésre előirányzott hitelfelvétel nélkül a költségvetés bevételei és kiadási főösszegét egyaránt 13 milliárd 866 millió forintban állapította meg a közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadott önkormányzati rendelet.

    A költségvetésben szereplő saját bevételek között a legjelentősebb továbbra is az iparűzési adóból tervezett bevétel, amely Szombathely esetében több mint 5,3 milliárd forintot tesz ki, szemben a tavalyi 5,5 milliárddal.

    Az előző évben még 617 millió forint folyt be gépjárműadóból, most a változások miatt ebből a tervezett összeg csak 237 millió forint, és hiányozni fog az önkormányzat kasszájából az illetékbevétel is, amely tavaly még több mint 272,8 millió forint volt, és amely az idén már közvetlenül az állami költségvetésbe folyik majd be.
.