3. Közép-Európai Nemzetközi Rockabilly Fesztivál Bildeinben (2012. május 5.)

2012.04.17. 20:52

Bildeinben (Beled), ebben a Szombathelytől alig 20 km-re fekvő osztrák falucskában fenomenális időutazás készül. Osztrák, magyar, sőt szombathelyi főszereplőkkel.

Rouge Lips

Bildeinben (Beled), ebben a Szombathelytől alig 20 km-re fekvő osztrák falucskában fenomenális időutazás készül.

 A legendás „Stadl“ harmadszorra ad helyet a Közép-Európai Nemzetközi Rockabilly Fesztiválnak. Mindezt a G’schertenballlal, azaz a „Nyírthajúak Báljával“ (így csúfolták korábban a bécsi ficsúrokat vidéken…) egy időben rendezik meg a faluban, mely mára az osztrák főváros és Dél-Burgenland közti kulturális együttműködés egyik leglátványosabb fóruma lett, mely nemcsak a tapasztalatcserére, de hangulattól függően sok minden más cseréjére is alkalmat ad a vállalkozó kedvű ifjak és örökifjak számára, miközben az európai rockabilly-szcéna nagyágyúi adnak találkozót egymásnak május 5-én este.
 
Ez maga a vegytiszta Rrrockn’n’Roll: öt kiváló banda gondoskodik majd a lábak és csípők kellő mértékű kilazításáról, a hangulat forróvá lazítását pedig nem mások, mint a szombathelyi Rouge Lips 50-es 60-as évek fehérneműibe öltözött (vagy inkább vetkőzött) 5 „dizőz kartársnője“ garantálja majd. „Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a Masonics-szal először sikerült egy igazán nagy angol rockabilly-bandát idecsábítani. A szomszédos Magyarországról érkező kultbanda, a Mystery Gang néhány olyan számot is be fog mutatni Bildeinben, ami a még meg nem jelent albumukon lesz nemsokára hallható. A nem csak nevében legendás osztrák csapat, a Legendary Daltons 20 éves jubileumi turnéjának egyik állomásául is Bildeint választotta. Az igazi retro hangulatra a koronát minden bizonnyal idén is a vendégek cifrábbnál cifrább retro-jelmezei teszik majd fel. Hihetetlen, hogy néhányan mit meg nem tesznek egy jó retro-poénért!” – jegyzi meg végül a szervezők egyike, Joachim Schmalzl. 
 
Egy ilyen egyedi hangulatú rendezvény természetesen különleges designért kiált: A sokat próbált Stadl az ötvenes-hatvanas évek csillogó jelmezébe öltözik, különleges koktélokkal, kényelmes heverőkkel, Dick a múltból itt rekedt bárjával, (featuring Sir Dickes of Lessing), Earl Horst „Gaas-t neki“ bárjával, Lollipop & Whisky Lounge-gal, korabeli popcorn standdal, videókkal, és egyéb vizuális nyalánkságokkal…
A Master of Ceremony Dr. Watusi, aki négy nyelven (!) moderálja majd a bulit, aminek természetesen saját pólója is van, amit majd a helyszínen lehet megvásárolni.
 
De a fesztivál igazi középpontjában nem a retro környezet és nem is fellépő művészek állnak, hanem a sokszínű vendégsereglet: hajzselé á la Grease, vidéki sárm, anyáink és nagyanyáink miniruhája, a petticoat, extrém freakek garmadája, némi K.u.K. nosztalgia, IGAZI vidéki csajok, és persze a hozzájuk tartozó igazi vidéki jampik, 57-es Chevy, 601-es Trabant, vérvörös ajkak, őrült tetkók és a csodás közép-európai nyelvi zűrzavar – egy határtalan és kihagyhatatlan buli… (concept by hawidere.at)
 
A fellépő művészek:
 
The Masonics
 
Masonics
 
Nagy-Brittania top-rockabilly-csapata. A sixty garage, a punk és a R&B ütős keverékét olyan őrültek prezentáják, mint Mick „The Milk“ Hampshire (singing & 6-string-guitar), Bruce „Bash“ Brand (traps & backing vocals) és végül, de nem utolsósorban John „Lardy“ Gibbs (bottom guitar & backing vocals).
 
Mystery Gang
 

Mystery Gang

 
Magyarhon abszolút rockabilly-hősei. Mára az európai szcéna egyik legjobb bandája. Az 1998-ban Budapesten alakult együttes mára több mint 1500 koncerttel büszkélkedhet, olyan helyeken lépett fel, mint a Hemsby és a Rockabilly Rave, UK. A három tehetséges zenész eddig 3 albumot adott ki, és 2008 ban az MTV slágerlistájának a csúcsát is sikerült meghódítaniuk. A csapat: Tattooed Pete – guitar & vocal, Paszinger Zoltán – doublebass, Tamási László – drums. A fiúk éppen egy új albumon dolgoznak, amiből néhányat már Bildeinben is hallhatunk majd.
 
The Legendary Daltons
 
Daltons
 
Ausztria parádés rockabilly-csapata. 1998-ban alapította a gitáros Christian JC Haas, akkor még Gangsters néven. 1991-ben nevezték át a formációt. A "The Legendary Daltons" azóta a kontinens egyik legfoglalkoztatottabb rock’n’roll együttese. Kezük alatt újjáélednek az 50-es, 60-as és 70-es évek rockabilly-, boogie- und és rock’n’roll klasszikusai. Számtalanszor léptek már fel többek között Anglia, Németország, Olaszország Svájc és Portugália fesztiváljainak nagyszínpadjain vezető sztárként. Összesen több mint 1800 fellépés van már mögöttük – fáradhatatlanul dolgoznak a Rock'n'Roll továbbélése érdekében.
 
The Attention!
 
Shimminyze – azaz a shimmy tánc „terjesztése“ az öt bécsi fiatal küldetése. „Did you ever shake your tailfeather to the sound of Rock’n’Roll!? Well, here’s your chance!“ /Ráztad már valaha a rock’n’rollra a farktollaidat? Hát most itt a lehetőség!“/ - hangzik az együttes mottója. A The Attention! gitár-riffjei és melódiái minden bizonnyal meglódítják majd a vendégek csípőjét - felelevenítve a 60-as évek tánciskoláinak hangulatát. Olyan R’n’B klasszikusokat is játszanak, mint a „Sea Sea Rider“, mégsem érezzük egy pillanatig sem, hogy a banda ne lenne 100 %-ban eredeti és összekeverhetetlen. You will shout and shimmy!!!
 
Seaside Bakery
 
A „Tengeri Pékség“ zenéjének hozzávalóit a klasszikus Rockabilly elemei között kell keresnünk, amit a fiúk még megfűszereznek egy csipetnyi punkkal is – ebből valami egészen különleges és ínycsiklandó zenei „sütemény“ születik. A kontrabassból, gitárból és dobokból álló, Szombathely és Sárvár jóhírét erősítő trió a magyar szcéna egyik legjobb feltörekvő csapata. 
 
RougeLips
 
Rouge Lips
 
Midnight Special: érzéki, elbűvölő, vicces, és dögösen csinos… a 2011-ben alapított szombathelyi hölgy-kvintett az ötvenes és hatvanas évek fehérnemű divatját a lehető legmagasabb szinten prezentálja.
 
 
Linkek:
http://www.hawidere.at/ // Hawidere Wien
http://www.myspace.com/themasonics // The Masonics @ myspace
http://www.mysterygang.com/ // Mystery Gang offizielle Website
http://www.theattention.at/ // The Attention! offizielle Website
http://users.atw.hu/seasidebakery/ // Seaside Bakery offizielle Website
 
.