3 milliárdért bővül a sárvári fürdő: országos elsők akarnak lenni (látványtervekkel)

2010.03.19. 18:50

Az ünnepségen megjelent Kiss Péter miniszter is. Sárvár tényleg keményen nyomja. Képes helyszíni.

Sárvár, fürdő

Magyarország első számú fürdője lesz a sárvári - adott hangot véleményének Vacsura Mikós fürdőigazgató az új fejlesztések alapkőletétele kapcsán.

Ahol nemcsak szlogen az összefogás

Sárvár meghökkentően és irigylésre méltóan sűrű alapkő-letételeire és avatásaira még kampányidőszakban is nehéz ráfogni, hogy kampányszagúak.

Egyrészt, mert nemcsak kampányban, hanem permanensen zajlanak, másrészt összemosódnak a politikai oldalak.

Sárvári fürdő - alapkőletétel

Míg Szombathelyen nagyon ritka alkalomnak számít, hogy a szemben álló politikai csoportok együttesen mutatkoznak egy-egy rendezvényen, Sárváron ez teljesen természetesen.

Így aztán cseppet sem csodálkozunk azon, hogy a fürdőfejlesztés pénteki alapkőletételére a szokásos VIP-ötös érkezik a helyszínre: Kiss Péter társadalom-politikai miniszter (MSZP), Dénes Tibor polgármester (Fidesz), Kovács Ferenc megyei elnök, országgyűlési képviselő (Fidesz), Szabó Lajos országgyűlési képviselő (MSZP) és Vancsura Miklós, a fürdő ügyvezető-igazgatója.

A helyszín és az esemény

Az alapkőletétel a fürdő területén zajlik, a melegvizes medence mellett, ahonnan a vízben ázók kíváncsian figyelik a sok feketekabátos embert, fotóst és a gyerekeket.

Az óvódás gyerekek azért vannak itt, mert az „igazi” alapkő mellett az ő rajzaik is egy fémtáskába kerülnek, melyet szintén egy üregbe temetnek. A kicsik láthatóan élvezettel szórják rá lapátjaikkal a homokot.

Sárvári fürdő - alapkőletétel

Alapkő ide vagy oda, az építkezések egyébként már javában zajlanak, számos munkagödör van a területen, egy hatalmas daru forgolászik, alatta egy kiásott medence alján munkások szerelik a betonvasakat. Az ünnepség alatt is.

Beszédek

Dénes Tibor arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekek jelenléte azt is szimbolizálja, hogy a város nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is építkezik.

 

Kiss Péter elmondja: ezekben az években Magyarország 300 milliárd fordít turisztikai célú fejlesztésekre. Ennek része Sárvár is, amely önmaga is sokat tett a boldogulásáért, politikai összefogással és azzal, hogy évekkel ezelőtt kijelölték maguknak az utat, melyen aztán nagyon sikeresen végig is mentek: ma idegenforgalmi szempontból ez a város a legdinamikusabban fejlődő a régióban.

Kovács Ferenc emlékeztet arra, hogy milyen viták előzték meg a sárvári fürdő építését. Ma már látszik, hogy bölcs döntés volt a fürdő, és az is, hogy olyan területre építették, ahol van lehetőség a további innovációra. A megyei elnök idézi a statisztikákat, melyek szerint az országban egyedül Vas megyében nőttek a vendégéjszakák. Minden annak köszönhető, hogy az itteni települések voltak olyan bátrak, és annak idején pályáztak a Széchenyi-terv forrásaira – mondja.

Sárvár, fürdő

Szabó Lajos azt emeli ki, hogy a fürdőfejlesztés illeszkedik abba a sorba, amit a városvezetés a mindenkori kormányokkal együttműködve végrehajtott: ilyenek az elkerülő utak, a megújult főtér, a vár, az épülő rehabilitációs központ, a járóbeteg-ellátó és a buszpályaudvar. A képviselő kulisszatitokként elmondja: többször volt olyan, hogy a jelenlevők naponta ötször-tízszer is egyeztettek telefonon a sikeres pályázatok ügyében.

Vancsura Miklós az elindult beruházásról beszél, ennek kapcsán elmondja, hogy a központban a családok állnak (részletek lejjebb).

A fürdőigazgató láthatóan ambiciózus célokat tűzött ki, mikor is a jelenlegi fejlesztésekről úgy vélekedik, hogy szerinte „Magyarország első számú fürdőjévé fogják átalakítani az egyébként is nagyon jó hírű fürdőt”.

Mi is épül?

A mintegy hárommilliárdos fejlesztés – amelyhez Sárvári Gyógyfürdő Kft. és Sárvár 2,1 milliárd forinttal, egy EU-s pályázat 900 millió forinttal járul hozzá – lényegi eleme a „többgenerációs fürdő és egészségturisztikai központ, ahol a különböző korosztályok egymástól elkülönítve tudnak pihenni, regenerálódni, feltöltődni.”

Ez konkrétan egész éven át működő új, családközpontú fedett fürdőszárnyat jelent.

A gyermekzóna részeként kialakításra kerül pancsolómedence két csúszdával, játékokkal felszerelt gyermekmedence, ehhez kapcsolódóan pedig a szülők számára egy pezsgőmedence, ahonnan figyelemmel kísérhetik gyermekeik fürdőzését.

A 3 éves kor alatti gyermekek és szüleik kényelmét szolgálja a babavilág, ahol babakonyha, melegedő, játékvilág, pelenkázó és alvószoba kerül kialakításra. Emellett hullámmedence, úszómedence mászófal, mászóháló valamint három, épületet elhagyó, majd visszatérő különböző meredekségű csúszdák is kialakításra kerülnek.

Sárvár, fürdő,  látványtervek

Ebben az épületben kap majd helyet a fitnesz centrum és a kétpályás bowling pálya is. Az emeleti részen kiépülő pihenőtérben lehetőség nyílik majd filmek nézésére, zenehallgatásra, de a helyiség átmenetileg lezárva alkalmas akár kisebb szakmai tanácskozások, konferenciák megtartására. A fedett rész megnövelése mintegy 450 fővel növeli meg a fürdő egyidejű befogadóképességét.

A jelenlegi szabadterületen 3 új, izgalmas csúszda, egy gyermek élménymedence, új játszóterek, valamint egy gyógyvizes medence kerül kialakításra.

A beruházás kapcsán bővül a jelenlegi Szauna-világ, finn szauna, jégbarlang, jacuzzi medence, élményzuhanyok kerülnek kialakításra, duplájára nő a Szauna-világ pihenőtere. A meglévő épületszárnyban egy gyógyvizes élménymedence kap helyet, továbbá megújul a wellness részleg

Az építkezések már februárban elkezdődtek, az első új létesítményeket már nyár elején átadjk.

 

.