655 millióért fejleszt a SAB Technologies Vépen

2011.11.17. 20:26

Egy 2160 négyzetméter alapterületű összeszerelő csarnokot és egy 1400 négyzetméter alapterületű daraboló csarnokot építtetett fel a SAB Technologies Kft. Vépen.

Egy 2160 négyzetméter alapterületű összeszerelő csarnokot és egy 1400 négyzetméter alapterületű daraboló csarnokot építtetett fel a SAB Technologies Kft. Vépen; a fejlesztéssel a nagyméretű, főként szélturbinákba használt transzformátorok gyártási kapacitását bővítette a cég - jelentették be a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szombathelyi székházában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

A 655 millió forint értékű beruházás 30 százalékát az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív program pályázati forrásai biztosították, a fejlesztésnek köszönhetően 36 új munkahely létesült.

A SAB Technologies Kft., amely száz százalékban az osztrák Anlagen Invest Holding (AIH) leányvállalata, 1990 óta működik Vép határában, a cég főként erőművekhez gyárt ipari berendezéseket és acélszerkezeteket, de a gépgyártás egyéb területén is érdekeltek, vasúti alkatrészeket és szennyvíztisztító berendezéseket is készítenek.

A vállalkozás folyamatosan bővül, az új 15 méter magasságú csarnok pedig lehetőséget teremt arra, hogy beindítsák az elsősorban szélerőművekben használt hatalmas méretű, akár 60-80 tonnás transzformátorok gyártását is.

Az erőművi transzformátorok gyártása nagyon magas műszaki követelményeket támaszt a gyártó cégekkel szemben,ezeknek a követelményeknek csak néhány cég felel meg Európában. A fejlesztéstől azt várják, hogy a vállalat piaci részesedése a következő években az eddigi 15 százalékról 32-re emelkedik ezen a speciális piacon - hangoztatta a sajtótájékoztatón Mario Müller, az AIH képviselője.

Az eddig gyártott évi 1250 tonna transzformátor szerkezetek mennyisége számításaik szerint 1600 tonnára nő, ezáltal pedig az elkövetkező években évi 5 százalékos árbevétel növekedést könyvelhet el a cég.

A magyarországi telephely hosszú távú fenntarthatósága érdekében 2011 tavaszán a vállalat elkezdte egy második telephely kiépítését a Győr-Gönyű szabadkikötő mellett, annak érdekében, hogy az egyre nagyobb méretű acélszerkezetek szállítása vízi úton kivitelezhető legyen. A Vépen előszerelt szerkezeteket a gönyűi telephelyen szerelik össze és a lehető legnagyobb szerkezeti elemeket szállítják az erőművi építkezések helyszínére.

A vállalat tervei között szerepel, hogy a jövőben női munkaerőt is foglalkoztasson vépi üzemében. Ehhez képzési programok kidolgozását kezdték meg.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett szükségessé vált a telephely gyártóberendezéseinek modernizálása is. A vállalat tervezi a közeljövőben egy automata szemcseszóró berendezés, hegesztő robotok, hegesztőgépek, alumínium megmunkáló CNC vezérlésű gépek, megmunkáló központok beszerzését, melyhez egy újabb pályázat révén szintén támogatást szeretne elnyerni - avatta be a projektzáró ünnepségen terveikbe a hallgatóságot Mario Müller.
 

.