Új felüljáró a 8-as úton Hajmáskérnél

2014.08.21. 19:37

Átadták, de egyelőre még nincs teljesen kész.

Több mint egy évtizedes terv vált valóra azzal, hogy a 8-as út fejlesztésének első jelentős mérföldköveként megvalósuló hajmáskéri csomópontban ideiglenesen átadták a forgalomnak a felüljárót – jelentette ki Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, fideszes országgyűlési képviselő a Veszprém megyei Hajmáskéren, csütörtökön.

    "Évről évre, választásról választásra, az elődeim és én is azt a célt fogalmaztuk meg, hogy a 8-as út legyen minél korszerűbb, biztonságosabb, hiszen ez az út életveszélyes volt, gyakran történtek halálos kimenetelű balesetek " - mondta a térség országgyűlési képviselője.

Új felüljáró a 8-as úton Hajmáskérnél
    Hangsúlyozta, hogy a beruházás biztonságosabbá teszi a közlekedést, és a legrövidebb összeköttetést biztosítja Dél-Ausztria, Szlovénia, Észak-Olaszország és Magyarország között. Ez a térség a gazdasági növekedés motorja napjainkban – jelentette ki Navracsics Tibor.

    Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a felüljáró végleges átadása ősszel várható.

    A 8-as út 28 kilométer hosszú szakaszán folyik jelenleg  fejlesztés, amelynek célja, hogy gyorsabb és biztonságosabb legyen a közlekedés – közölte a kommunikációs igazgató. Loppert Dániel hozzátette, a várhatóan 2017. végére elkészülő  fejlesztéssel 10-15 perces menetidő csökkentést lehet majd elérni Veszprém és az M7-es autópálya között.

Új felüljáró a 8-as úton Hajmáskérnél
    A beruházás értéke nettó 3,2 milliárd forint , amelyet az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Programja finanszíroz.

Mi is épült?

A 4 km hosszú bővítés során egy 43 m hosszú, 2x1 forgalmi sávos híd épült. A felüljáró biztosítja az autósok számára a balesetmentes kikanyarodást a 2x2 sávos 8. sz. főútra, Sólyról Veszprém irányába, és Hajmáskérről Budapest irányába. A kereszteződés mindkét oldalán tengelysúlymérő állomás létesült. Új buszfordulót alakítottak ki a csomópont mindkét oldalán, közvetlen kapcsolattal a gyorsforgalmi útra, de biztonságos le- és felszállási lehetőséget nyújtva az utasok számára.

A végső munkálatokat követően várhatóan 2014 november elejétől már a korszerűsített és kibővített úton lehet közlekedni. Ekkortól mind a keresztező és a kanyarodó közúti forgalom, mind a gyalogosok számára egyaránt biztonságossá válik a szakasz. Az autósok 110 km/h sebességgel közlekedhetnek majd.”

Csütörtökön a felüljáró megnyitásával a forgalmi rend is megváltozik: megszűnik a közlekedés Sóly felé a 7216 j. úton, így Sólyra Hajmáskér felől, a felüljárón keresztül lehet majd közlekedni. Ebben az időszakban befejezik a 8. sz. főút bal pályájának hiányzó szakaszát, valamint lefektetik a 7216 j. út aszfalt kopórétegét.

A második ütemben, várhatóan szeptember közepétől a forgalmi rend „megfordul”. A 8215. j. úton megszűnik a közlekedés, az autósok Sóly irányából szintén a hídon keresztül juthatnak el Hajmáskérre. Ez a 8. sz. főút jobb pályájának, valamint a 8215 j. út kopóréteg kivitelezésének az időszaka. (Forrás: NIF)

.