Hirdetés

Lerakták a 86-os út Szeleste és Csorna közötti szakaszának alapkövét

2013.10.17. 14:51

A 40,9 hosszúságú útszakasz a tervek szerint két ütemben, 2016 nyaráig készül el.

Hirdetés

Folytatódik a 86-os számú főút négysávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése, csütörtökön lerakták a Szeleste és Csorna közötti 40,9 hosszúságú útszakasz alapkövét, amely a tervek szerint két ütemben, 2016 nyaráig készül el.

    Az ünnepélyes alapkőletételkor Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: minden szükséges feltétel megvan ahhoz, hogy a Szombathely és Győr közötti több mint 90 kilométer hosszú gyorsforgalmú út valamennyi szakasza megépüljön 2016 nyaráig.

    A politikus emlékeztetett: az előző kormányzat azt ígérte, hogy már 2010-re megépül a térség lakói és gazdasága számára alapvető fontosságú út, azonban a kormányváltás idején nemcsak a pénz hiányzott, de a szükséges engedélyek sem voltak meg, sőt a területek sem álltak rendelkezésre.

    Hende Csaba szavai szerint a jelenlegi kormányzat kiemelt fontosságú ügyként kezeli a 86-os főút fejlesztését, és amint látható, nemcsak ígéri, hanem meg is építi az utat.

    Hangsúlyozta: a Nyugat-Pannon Járműipari és  Mechatronikai Központ sikeréhez, a Szombathely, Szentgotthárd, Zalaegerszeg és most már Nagykanizsa által alkotott nagytérség fejlesztéséhez elengedhetetlen a közúti infrastruktúra fejlesztése. A 86-os gyorsforgalmú út nélkül a tőke nem tud idejönni, a késztermék pedig nem tudja elhagyni a térséget.

    Hozzáfűzte: hasonlóan fontos a vasúti infrastruktúra fejlesztése is, amely szintén zajlik a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztése.

    Az igazi sikerhez azonban szavai szerint nem elegendő csak az infrastruktúrát fejleszteni, szükség van a humánerőforrás fejlesztésére is, ezért tesznek meg mindent, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaraia Egyetemi Központjában mielőbb megkezdődhessen a gépészmérnök-képzés.

    Ágh Péter Vas megyei országgyűlési képviselő (Fidesz) az alapkőletételi ünnepségen köszöntőjében hangsúlyozta: Vas megyében közel 2 milliárd forint értékben újulnak meg mellékutak, emellett a nagyobb útfejlesztések is jól haladnak.

    Szavai szerint a 86-os főút korszerűsítése, az elkerülő utak megépítése segít azokon az érintett Vas megyei településeken, amelyek lakóinak nap mint nap kamionok és autók áthaladását kell elszenvedniük. Hozzáfűzte: az épülő 86-os út új életminőséget hoz,  gyorsabb és biztonságosabb közlekedést minden közlekedőnek, és nyugodtabb mindennapokat a települések lakói számára.

    Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek az alapkőletétel helyszínén elmondta: a Szeleste és Hegyfalu közötti 7,5 kilométer hosszúságú útszakasz kivitelezési költsége meghaladja a 15,9 milliárd forintot. A szakasz új nyomvonalon épül meg, a munkálatok várhatóan 2015 októberéig tartanak.

    A második ütemben Hegyfalu és Csorna között, a már épülő csornai elkerülő déli szakaszáig épül meg majd az út 33,4 kilométer hosszan  szintén új nyomvonalon, 2016. nyár végéig, ennek költsége nettó 65,9 milliárd forint.

    Tájékoztatása szerint a fejlesztések az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrásból valósulnak meg.
CsornaSzelesteM86