Hollywoodi sztárok fogyókúrája - Marokkói zöldségleves

alon.hu

2007.06.18. 21:01

Egy Kaliforniában élő, az ottani sztárokra főző, a hazai médiában többször is szereplő magánszakács azzal kereste meg lapunkat, hogy szívesen és rendszeresen megosztanáta tapasztalatait és receptjeit az ALON olvasóival is. Mi pedig örömmel a vettük a megkeresét. Így hát indul a gasztronómiai rovatunk.

Veszélyes fogyókúránk csak tönkretesz. Szervezetünket testileg-lelkileg kimeríti, állandó új fogyókúra-keresésében vagyunk, és soha sem találjuk meg a megfelelőt. A diéták összezavarók és ellentmondanak egymásnak. Az egyik azt mondja, egyél sok fehérjét és csak kevés szénhidrátot, a másik ellentétben azt, egyél sok szénhidrátot és csak kevés fehérjét. A következő szerint egyél bármit és bármennyit, csak öblítsd le tömémytelen mennyiségű gyümölccsel. Aztán van olyan is, amelyik azt mondja, egyél, amiről csak álmodhatsz, de mérd meg mielött megeszed.

Az amerikai nyilvánosság egyre növekvő fanatikussága, az egészséges életmód és a diéták aggodalma - a trend a 16.századból - miatt az asztalra kerülő étel öröme már szinte teljesen elveszett. Még akkor is, ha az egészséges taplálkozás elveszi az élvezetét a zamatos ételnek, a mániás diétázás majdnem minden esetben férevezető és céltalan.

Az én kuncsaftjaim nem diétáznak és mégis fogynak! Személyi szakácsként, köztudottan talán az egyedüli vagyok, aki ellenzi a diétázást. Teljesen új étkezési nézeteket követek. Szerintem a diéta csak egy ideiglenes cselekedet, egy rossz divat, ami káros a szervezetre. Azért mindig akad valaki, aki felteszi a kérdést. Na és milyen új diétát tudsz ajánlani?

Ennyire elvesztettük volna az érzékeinket, az ösztöneinket és kulturális örökségeinket hogy nem tudunk ízletesen étkezni anélkül, hogy orvosi folyóiratokat vagy diétás könyveket böngésznénk? Kívánom, hogy a következőkben leírt, éveken át tanulmányozott és bevált egészséges táplálkozási tanács mindenki segitségére váljon.

Először is sok magas víztartalmú ételt kell ennünk. Ez nem azt jelenti, hogy igyunk meg nyolc pohár vizet egy nap. Inkább azt, hogy két nyersanyag van a földön amiben naturálisan magas a víztartalom. Ez a gyümölcs és a zöldség. Bármi mást eszünk, az koncentrált valamilyen formában, ami azt jelenti, hogy a víztartalom ki lett vonva belőle a készítésénél vagy a főzése során. A reggeli ébredés után délig semmi mást nem szabadna ennünk vagy innunk, csak gyümölcsöt és friss gyümölcslevet.

Az ételeket megfelelő sorrendben kell bevinnünk, hogy azt a szervezetünk könnyen megeméssze. Az emberi gyomor nem arra lett kitalálva, hogy két koncentrált ételt emésszen meg egyszerre. Ezért soha se fogyasszunk húst krumplival, halat rizzsel, inkább együnk zöldséget velük, vagy halat salátával. A legmegfelelőbb étkezési kombináció, hogy egyszerre csak egy koncetrált ételt együnk, hogy ne vigyuk be fehérjét a fehérjével vagy a fehérjét körettel.

Egy kombinació elfogadott: köret a körettel. A két fehérje keverése azért nem ajánlatos, mert a fehérjék különböző karakterek, komplex kompozíciók. Átalakításuknak egyezniük kell az emesztési feltételekkel, ezért egyszerre két fehérje emésztése szinte lehetetlen. Köretek emésztése nem olyan bonyolult mint a fehérjéké, ezért egyszerre több is ehető. Peldául ha salátát akarunk enni krutonnal, és e mellé főtt krumplit eszünk. Az is működik, ha avokádó szendviccsel kukoricacsipszet eszünk. Tilos viszont, ha a salátára csirkét teszünk és krutont eszünk hozzá.

A magas viztartalmú ételek kimossák a szervezetünkből a káros anyagokat, mérgeket is. A megfelelő tápanyag bevitellel szervezetünk kevesebb energiát fordít az emésztésre, így másra több energia jut.

Az emberi szervezet számára a gyümölcs a legfontosabb tápanyag, ugyanis az agy nem tud müködni glükóz nélkül, és gyümölcs a glükóz a szervezetben. Ez most biztos meglepő lesz, de a gyümölcs nem a gyomorban emésztődik. Még minimálisan sem. A gyümölcs a gyomorban csak előemésztődik. Más étel másfél órától négy órán keresztül tartózkodik a gyomorban, a gyümölcs csak húsz-harminc percig, és úgy megy keresztül a gyomron, mintha egy alagúton futna keresztül. A belekben bontja le szuperfeltöltött vitaminjait és tápanyagait. Ezért gyümölcsöt soha sem szabad más étellel együtt, vagy közvetlen más étel után enni. Legjobb ha üres gyomorra esszük.

Vegyük példának, hogy eszel egy szendvicset, és utána eszel egy szelet dinnyét. Mi fog történni a gyümölccsel? Egyenesen a gyomron keresztül a belekbe menne, de a szendvics miatt ez akadályozott. Ezért a kettő együtt erjed, savvá válik, majd ezt követi az éles szúrás a gyomorban és a gyomorégés.

A diéták hatása a szervezetre még nem lett eredményesen tanulmányozva, ezért medikális bizonyiték nem található. De Dr. Herbert M. Shelton évtizedes tanulmányai mutatják, hogy gyümölcsöt csak üres gyomorra szabad enni. Többek között azt is, hogy a gyümölcs, úgy, mint a zöldség, a leghasznosabb táplálékforrás, különleges hatásuktól fogva lebontják a káros savakat, melyek szervezetünkben lerakódnak. A mérgek és káros savak lerakodása a stressz, a helytelen táplálkozás, a szennyezett levegő és számos más dologra vezethető vissza. A túlmérgezett emberi test felismerhető jelei többek között a dagadt túlsúlyosság, a narancsbőr, az őszülő haj, a karikás szem és a ráncosság az arcon.

Egy elfogyasztott étel után mennyit kell várni, lehet gyümölcsöt enni? Saláta és friss zöldség után két órát, húsételt követően négy órát, és ha helytelenül össze-vissza vagy gyorsétteremben ettünk, akkor nyolc órát.

Becsapás lenne, ha azt bizonygatnám, hogy számos gyümölcsben lévő enzim a zsír lebontásban segít, és hogy engedélyezett a túlétkezés, csak utána egyél mértéktelen mennyiségű ananászt például. Ez nem csak felelőtlenség lenne, hanem fizikai képtelenség is. A helyes táplálkozás során bevitt gyümölcs felszabadítja az állandóan túlterhelt gyomrot, ezáltal nyerünk majd értékes energiát, amit a szervezetünk tisztításra, gyógyulásra és súlycsökkenésre fektet be. Sokkal több energiánk lesz, a reggeli fáradtság szinte azonnal megszűnik, frissnek és üdének érezzük magunkat. Tartsd mindig szem előtt: energia az élet eszenciája.

A helyes táplálkozás és a reggeli gyümölcsevés szorosan kapcsolódik a testünk metabolizmusához, az emésztési körforgáshoz.

Itt az ideje, hogy megismerjük testünk három alapvető ciklusát. Az egészséges élet alapelve, hogy ezek a ciklusok harmonikusan működnek.

A első ciklus, az eltávolítás hajnali négy órától délig tart. Lényeges, hogy csak gyümölcsöt fogyasszunk ebben az időszakban. Majd déltől este nyolcig tart a felhasználás. Ez az evés ideje. Ha éhesek vagyunk, akkor együnk, betartva az előzőekben leírt szabályt a fehérjékről.

Célunk legyen a gyomor minél kevesebb leterhelése. Emlékezz, az emésztés visz el a legtöbb energiát.

A feldolgozás este nyolctól hajnali négyig tart. Adj a testnek lehetőséget az ásványi anyagok kivonására, felszívódására és hasznosítására. Nincs felszívódás addig, amíg az étel a belekbe kerül. A testünkbe helyesen bevitt étel kikerül a gyomrunkból körülbelül három óra alatt, a helytelen táplálkozás során ez elérheti a tizenkét órát is. A legmegfelelőbb megoldás, ha az esti evést korán befejezzük, és mielőtt lefekszünk, a gyomrunkból az étel már kiürül.

Elmondhatom, hogy az évek során nagyon sok embertől kaptam pozitív visszajelzést, az újfajta táplálkozás, úgy látszik, hatékonyan működik. Ajánlatos viszont lassan kezdezni, adjunk legalább három hetet a szervezetünknek, hogy teljesen átáljon.

 

Marokkói zöldségleves
(4 főre)
1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
1 evőkanál vaj
1 fej (nagyobb) vörös hagyma
1/2 csészényi sárgarépa
1/2 csészényi zellergyökér
1 csészényi tök
Kakukkfű
Tyúkhús leves vagy zöldség leves alaplé
1/2 citrom leve
só, frissen őrölt fekete bors
Paprika és petrezselyemzöld a díszítésre

Zöldségeket és a hagymát felkockázzuk. Az olajban pároljuk 5 percig, majd hozzáadjuk a kockázott tököt, kakukkfüvet és az alaplevet. Letakarjuk és lassú tűzön pároljuk 25-30 percig.

Amikor a zöldségek megpuhultak, összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre és tovább főzzük, ha túl sűrű, vízzel hígítjuk. Füszerezzük, só bors. Forrón tálaljuk.

Díszítése: vágott petrezselyemzöld és piros paprika.

Séf László
A siófoki fiatalember huszonöt esztendősen 1998-ban tette át székhelyét a magyar tenger partjáról a Csendes-óceán mellé: csak testvérlátogatóba indult San Franciscóba, ám végül a tengerentúlon ragadt. Élt Miamiban, New Yorkban, ismét Friscóban, míg végül Los Angelesben telepedett meg. Ahogyan a sztárok többsége.

Szűcs László András (Séf László) ugyanis fiatal kora ellenére ismert és elismert szakácsnak számít az Egyesült Államokban. Private chefként, azaz személyi szakácsként keresi kenyerét, s olyan világsztároknak főzött már, mint a színész Harrison Ford és Anne Heche, vagy a Los Angeles Kings jégkorong-csapatának egykori - ma már Vancouverben játszó - klasszis védője, Brent Sopel.

Chef László nem először került a média reflektorfényébe. Szerepelt többek között a Magyar Televízióban sugárzott, tizenegy külhonban befutott, sikeres hazánkfiát bemutató Határtalan Emberek című sorozatban. Az eset kapcsán a tengerentúlon is az újságok címlapjára került: a Los Angeles Times például terjedelmes riportot közölt az esetről, kiemelve, hogy a szakács honlapja nélkül az FBI a mai napig bottal üthetné Kafashian-Legaspi nyomát.
.