Borkóstoló Santa Ynezben

alon.hu

2007.07.24. 09:21

Los Olivosban az eladó kapott az alkalmon, és rákérdezett a Tokaji kiejtésére. A puttonyt is furcsán ejtette.

Borozgatás, pincézés, szőlőmustra, éjszakába nyúló beszélgetés és mandularágcsálás. Solvang kisváros kempingjében vagyunk, Bebel Gilberto autentikus brazil muzsikáját hallgatva a Rideau borászat kiváló Syrah-tételét kóstolgatjuk, mellé kecskesajtot eszegetünk. A savhangsúlyos fehérborokhoz csúszó kecskesajt kedvezően hat a szervezetre, mert fehérje-összetétele szerint leginkább az anyatejhez hasonlít. De mi a helyzet, ha vörösbor mellé kóstolgatjuk…

Borkóstoló - Séf László

Olyan a borissza ember, hogy minden erejével csak az eredendő idillre vágyik, a természetes összhangot, a hűvös pincék békéjét keresi. Pedig autentikus borozgatás nem csupán a fent említett környezetben valósítható meg. Santa Ynes -völgyben lélegzetelállító a panoráma: ősi tölgyfák díszítik a dombokat, vadvirágok és pompás szőlőskertek nyújtóznak, ameddig a szem ellát, és minden sor végén rózsabokor virít. A vidék nappal elképesztően forró, de éjjel a hideg szél itt is megérkezik az óceántól, eltünteti a forróságot és néhány órás enyhülést biztosít minden élőlénynek, magunkat is beleértve.

A borvidék legfontosabb települései Solvang, Los Olivos, Buellton, Ballard és Santa Ynez. Solvang városába érkezve, szinte izzik a beton, a bájos utcákon westernfimbe illő házak, rózsabokrok, a kerítéseken lila akác.

Solvang a 246-os autópálya mentén található, 32 mérföldre fekszik Santa Barbarától. A borvidék legforgalmasabb városát dán telepesek építették az 1910-es években. Minden valamirevaló vándor itt áll meg. Gyönyörű hely, felfedezése minden erre járónak ajánlott. A városban pici európai utcák, apró boltocskák és dán pékségek sorakoznak. Minden sarkon borkóstolási lehetőségbe botlunk, s a város felett, a házsorok végében mélyzölden hatalmasodik a kincset termő szőlőhegy. Ide érkezvén mindent áthat a szőlő és a bor imádata, a környék minden rezdülésében ezt ígéri.

No, azért mi nem csak kirándulni jöttünk ide, hanem kicsit „szakmailag” is kíváncsiak voltunk egy-két dologra.
A 2007-es évjárat kezdete már jól látható. A szőlőskertek befejezték a virágzás szakaszát, és a tőkéken fiatal fürtök sarjadnak. A pincékben még javában folyik az előző évjárat(ok) palackozása, de a szőlősorokat már gyakorta népes brigádok lepik el, kezdődik a növényvédelem és a szüntelen csata a “szőlő-ropogtató” mókusokkal és az ürgékkel. Igen, kedves olvasó, errefelé ez legalább olyan fontos, mint bármiféle egyéb munkálat a szőlőterületeken.

Santa Ynez Valley Kalifornia legfiatalabb borvidéke. A bortermelés kevesebb, mint három évtizede kezdődött. A szerény indulást követően mostanra hozzávetőleg négyezer hektáron folyik a bortermelés. A 34 pincészet bora egytől egyig világhírű, sehol a földkerekségen nincsen olyan magára valamit is adó borkereskedés, ahol ne találna Firestone Chardonnay-t a vándor.

Ezen a borvidéken forgatták a Kerülőutak (Sideways)című filmet. Az Alexander Payne rendezésében készült remekművet 2004-ben láthattuk a mozikban. A filmnek igen nagy hatása volt az amerikai fogyasztókra, hatására ugrásszerűen megemelkedett a borfogyasztás, s bizonyos szőlőfajták is népszerűbbek lettek. A filmben is látható bortúrát viszont a mai napig végigjárhatjuk. A városban kapható térkép segítségével akár biciklivel is meglátogathatjuk, végigkóstolhatjuk a filmben szereplő pincéket.

A napot Los Olivosban kezdtük, az Arthur Earl pincészet fogadóházában. A tizenkét borból álló listáról ötöt lehetett választani. Viognier, Grenache, Genoux, Barbera és az édes Moscato volt a választásom. Mindegyik bor 2-4 éves volt, így minden esetben a friss ízek domináltak a palackokban.

Los Olivos egy aprócska város a dombok között Solvangtól 4-5 mérföldre. A település pár házból áll és csak egy utca van, ahol egymás után sorakoznak a kóstolóházak. Az egy utca blokkon megszámoltunk tizennyolc borkóstolót. A pincék itt csaknem szó szerint karnyújtásnyira vannak egymástól, így újabb ízélményeket keresve, a szomszédba könnyedén átlépve már a Daniel Gehrs-nél kóstolgattunk, majd Alexander & Wayne következett. Erre a kóstolóra nagyon vártunk, mégpedig a rizlingje miatt. Egy fajta, mely inkább a hűvösebb klímát kedveli, vajon mit tudhat itt, ahol minden perzsel a forróságtól?

Mindössze hat dollárért csaknem egy tucat bort kóstolhattunk. A pince pinot noir és merlot bora nagyon megnyerte tetszésemet, ebből haza is kellett egy keveset menteni, így hamar megállapítottuk, mi is lesz vásárlásunk tárgya.

Kedélyesen kóstolgattunk, s mire a rubin zinfandelhez értünk, a borász is megérkezett a pincészetből. Louis nagyon szereti a bortermelést, negyven éve végzi, ez az élete. Errefelé elég szokatlan, de számunkra kifejezetten szimpatikus módszerrel, kizárólag kézzel szedeti a szőlőjét. Rizlingjét már közösen kóstoltuk. A bor kitűnő volt, koncentrált, mézes. Megjegyeztük, hogy ezeknél bizony csak egy jobb édes desszertbor van a világon: Szepsy István Tokaji Eszenciája. Ledöbbentünk, amikor azt válaszolta, hogy az utca másik oldalán, a sarkon van egy borkereskedő, aki díszcsomagolásban Tokajit árul. Igaza volt. A picurka üzlet polcán tényleg ott ékeskedett a jó magyar Tokaji 5 puttonyos. A barátságos eladó-tulajdonos kapott az alkalmon, s rákérdezett a Tokaji helyes kiejtésére. A puttonyokat is elég viccesen ejtette.

Los Olivosból biciklivel indultunk tovább északnak, az úti cél a Firestone borászat volt. Pár mérföld után a Foxen Canyon csupasz dombjain tekertünk. Rettentő volt a hőség, szárasság, az út kísértetiesen kihalt, sehol egy lélek, fölöttünk pedig “red tail” keselyűk keringtek. Félóránként dübörgő tűzoltó autó porozza be az utat. Errefelé igazán nem tétlenkednek a „lánglovagok”: a szomszéd hegy hetek óta ég, az óriási tűz mérföldekről látható.

A Firestone borászat épülete nagyon komoly, impozáns, már messziről látható. Kóstolásunk igen izgalmasan telt. Megismerkedhettünk a borászat szakmai munkájával, filozófiájával. Kóstolás közben beavattka minket egy-két kulisszatitokba is: mit miért és miben érlelnek, milyen hordótípusokat tartanak jónak stb.

Tizenkét dollárért tizenegy bort kóstoltunk és a kristálypoharat is magunkkal vihettük (Mint rendes borturisták örültünk is neki rendesen). A kanyonba visszatérve számos világhírű borászat mellett haladtunk el: Curtis, Koehler, Fess Parker és Zaca Mesa mind olyan nevek, melyek melegséggel töltik el a kaliforniai borok szerelmeseit.

A Foxen borászat volt az utolsó állomásunk. Bírtuk volna tovább is, de a borászatok 4 órakor bezárnak. Szerintem pusztán elővigyázatosságból: a drága jó amerikaiak nem akarják, hogy a spicces turisták az út mellett bukdácsoljanak.
 

Bárányborda


Rozmaringos, narancsos bárányborda sáfrányos rizottóval

6 főre

1.5 kg bárányborda
40 ml fress narancslé
40 ml száraz vörösbor
6 evőkanál oliva olaj
2 kanál japán rízsecet (mirin)
1 kanál reszelt narancshéj
1 kanál friss rozmaring (apróra szelve)
só, bors

Az anyagokat összekeverjük, ez lesz a páclevünk. A bordákat csont mellett keresztbe félbevágjuk, pácoljuk (30 perc) majd forró grillen sütjük. A jó bárányborda kívül ropogós, belül viszont porhanyós és véres. A teljesen átsült bárányborda ízetlen, száraz és rágós. Ajánlatos a bordákat a forró grillen csak hirtelen megsütni (4-5 perc) majd forró sütőben (8-10 perc) befejezni a sütést. A húst 5 percig langyos helyen (a sütő közelében) pihentetjük, majd újra csont mentén keresztbe félbevágjuk.

A rizottó elkészítési ideje 45 perc.Tálban csontlevet forralunk és a sáfrányt majd a rizottót belekeverjük. Sóval, borssal és friss kakukkfűvel ízesítjük. Egy pohár rízsre három pohár levet számoljunk. Kevergetve addig főzzük amíg majdnem puha már, majd apró kockákra vágott zöldséget keverünk bele, tetszés szerint válogathatunk, sárgarépa, petrezselyem gyökér, spárga, zeller. Majd egy pohár tejszín következik és egy félmaroknyi parmezánsajt. A kész rizottóba finomra vágott petrezselymet keverünk és forrón a báranybordákkal tálaljuk.

 

.