Az osztrák vállalkozók a magyar szakmunkásokkal számolnak májustól

alon

2011.03.06. 19:01

Egyelőre nehezen belátható változásokat okozhat a 2011. május 1-i osztrák munkaerő-piaci nyitás.

A burgenlandi gazdasági kamara elnöke abban bízik, hogy a magyar oldalról oldják meg bizonyos szakmák, sőt az ipari tanulók hiányát is. Magyarországon 350 eurót keres egy festő, Ausztriában minimum 1400-at.


Megalapozatlanok a májusi munkaerő-piaci nyitástól való félelmek Ausztriában - mondta az MTI-nek adott interjújában Peter Nemeth, az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) burgenlandi szervezetének elnöke, tiszteletbeli magyar konzul. Nemeth úgy látja, a burgenlandi vállalkozók könnyebben találnak majd munkaerőt maguknak a hiányszakmákban.

Az osztrák munkavállalói szervezetek azt állítják, "bérdömpinget" okozhat a nyitás, és a munkaadók között is vannak néhányan, akik félelmeket táplálnak - mondta Peter Nemeth. A sikeres kismartoni (Eisenstadt) vállalkozó véleménye szerint ezek a félelmek teljesen megalapozatlanok. Ezzel szemben sok szakmában munkaerőhiány van a határ menti osztrák tartományban. "A statisztika azt mutatja, hogy nincs elég ipari tanuló. Mintegy ötven százalékkal, kétezer fővel kevesebb ipari tanulónk van, mint amennyire szükség lenne" - mutat rá Nemeth. Ennek egyik oka az alacsony gyerekszám. Emellett a szülők inkább továbbtanulni küldik a gyerekeket, nem pedig szakmát tanulni, ez utóbbinak ugyanis "nem jó az imázsa" - fejtette ki.

Május elseje után sokkal könnyebb lesz kiképezhető fiatalokat találni a határ túloldaláról, egyúttal nagyobb munkaerő-kínálatból meríthetnek majd az osztrák vállalkozók - vélekedett. A határ magyar oldalán szinte mindenki beszél németül - tette hozzá. Másrészről úgy látja, az utánpótlás biztosítása érdekében rá kell beszélni a cégeket, hogy többen vállaljanak el ipari tanulókat, és ne a munkaügyi hivatalhoz forduljanak kész munkaerőért.

Nemeth saját tevékenységi területéről, a gépkocsi-kereskedelemből hoz példát. Ő maga például - mondja - nem talál karosszéria-bádogos, sem autófényező tanulót, de végzett szakembereket sem, mert ezekben a szakmákban teljes a foglalkoztatás. Emellett vannak olyan szakmák, például a vendéglátásban, amelyek nem vonzóak az osztrák fiatalok számára a hétvégi és esti munkavégzés miatt. "Nagyon sok lehetőség van, ha az ember dolgozni akar" - mondta, már a magyarok esélyeire utalva.

Egy osztrák cég, ha munkaerő-hiánnyal küzd, fordulhat az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálathoz (AMS) is - helyeselt az MTI felvetésére. Az AMS-nek például Szombathelyen is van kirendeltsége. Hozzátette, ő maga inkább a hirdetések híve. "Nagyon sokan jelentkeznek Magyarországról, nyilvánvalóan figyelik az újságokat vagy ismerősöktől értesülnek róla" - számolt be saját tapasztalatairól.

Jelenleg hivatalosan mintegy nyolcezer magyar állampolgár dolgozik Burgenlandban.

Azonban sok ágazatban illetve szakmában a jelenlegi jogi helyzet miatt sok a bejelentetlen munkavállaló. "Reggelente a településeken a házak előtt hihetetlenül sok magyar rendszámú autót lehet látni. Nem hiszem, hogy hirtelen ilyen sok rokona lett az embereknek" - fogalmazott. A feketegazdaság mértékéről nem bocsátkozott becslésekbe Nemeth.

A várható hatásokat összegezve elmondta, május elsejétől egyszerűbb lesz a foglalkoztatás. A magyar vállalkozók is könnyebben végezhetnek szolgáltatásokat Ausztriában, de be kell tartaniuk az ausztriai előírásokat, a kollektív szerződésekben meghatározott béreket és feltételeket. "Különben mi mindannyian bezárhatnánk" - mondta.

Míg például Magyarországon egy festő havonta mintegy 350 eurót, Ausztriában a kollektív szerződés alapján 1400 eurót keres, s ezen felül terhelik még szociális járulékok a munkaadót.

Az Ausztriában készülő, szigorúbb ellenőrzéseket és bírságokat előíró bérdömping ellenes törvényt inkább csak egyfajta önmegnyugtatásnak tartja Nemeth.

"Ha valaki meg akarja kerülni a törvényt, az megtalálja a módját" - tette hozzá. A vállalkozók és a feketén dolgozók is tudják, hogy az adóhivatal (Finanzamt) hétvégén nem száll ki ellenőrizni. Ezt most meg akarják változtatni a hatóságok, de ez természetesen pénzbe kerül" - magyarázta.

Az MTI kérdésére kitért arra is: az Ausztriában letelepedő cégek számára kötelező a kamarai tagság. Az érdekképviseleti szervezetben tagdíjat kell fizetni, de a tagoknak széles körű ingyenes tanácsadási szolgáltatásokat nyújtanak.

Természetesen több magyar versenytársa lesz az osztrák cégeknek, mint most, de azt is figyelembe kell venni, hogy Magyarország nagy piac a burgenlandi vállalkozók számára - mondta az MTI kérdésére. "Nem szabad mindig csak a konkurenciát nézni, meg kell látni a lehetőségeket is, amelyek a határ másik oldalán adódnak" - tette hozzá.

Nemeth a helyi vállalkozók szempontjából nagy hiányosságnak tartja, hogy - mint mondta - Burgenlandban kevés vállalkozó tud magyarul és kevés lehetőség van magyarul tanulni. A magyarnyelv-oktatás kiterjesztése olyan ügy, amelyet tiszteletbeli konzulként is a szívén visel Peter Nemeth. Fontosnak tartja azt is, hogy minél több valamikori osztrák-magyar határátkelő gépkocsival is átjárható legyen.

Pálfy M. Katalin (MTI)

 

.