Lovas huszárok masíroztak Szombathely főterén

alon.hu

2012.06.02. 14:38

Sokan voltak kíváncsiak szombaton a lovas huszárokra Szombathelyen.

Sokan voltak kíváncsiak szombaton a lovas huszárokra Szombathelyen, ahol miniszteri zászlót és miniszteri zászlószalagot adományozott Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület számára.

Az esemény apropója, hogy az egységet 250 évvel ezelőtt állították fel. A látványos ceremónia Szombathely főterén zajlott nagy számú érdeklődő előtt.

Az adományozási okirat ismertetése után a miniszter átadta a zászlót az egyesület képviselőjének, majd Halmosi Zoltánné zászlóanya, felkötötte a szalagot.

Mindezek után a rézből készült zászlószegek beverése következett, melyet sorrendben Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszer, Dr. Puskás Tivadar Szombathely MVJ polgármestere, Miszori Zoltán esperes plébános, Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész, Meszár Zoltán, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke és Horváth Károly az egyesület huszárja végzett el.

Az ünnepségen beszédet mondott a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba beszédében kiemelte, ha igazán meg akarjuk érteni e napnak jelentőségét, fel kell idéznünk, hogy a történelemben élő emberek vagyunk. Nem csak jelenünk van, hanem múltunk és jövőnk is.

Mától újra lobog a 11-es huszárok zászlaja, mert vannak elkötelezett hagyományőrzők, akik újra kibontják, hogy emlékezzenek mindarra, amit a 11-es huszárok emlékezete jelent ennek a nemzetnek és ennek a városnak - hangzott el.

Ez a zászló édestestvére azoknak, amelyet a 11-esek hordoztak két évszázad háborúiban. Testvére azoknak a zászlóknak, amelyek az oszmán seregeket üldözték, amelyek a napóleoni háborúk kétszáz ütközetében több mint ezer 11-es huszár hősi halálát látták és amelyeket Bem seregében a Székelyföld és Temesköz védelmében vittek diadalra.

Szombathely katonaváros, hiszen így született, Claudius császár a kiszolgált római katonáknak alapította Colonia Claudia Savaria néven kétezer évvel ezelőtt. A legutolsó időkig a hétköznapokban is katonaélet folyt itt - hallottuk még.

Szombathely katonaváros marad, még ha alakulat nem is állomásozik a falai között ma. Katonaváros marad, mert emlékezik a múltjára és tudja mivel tartozik a jelen és a jövő magyarságának - emelte ki a miniszter.

Magyarország megújításának korát éljük, ez a honvédelemben azt jelenti, hogy lezárjuk a Magyar Honvédség felmorzsolódásának korszakát. A magyar katona, a honvéd hivatása az, hogy szeresse hazáját és nemzetét. Az igazi honvéd nem azért harcol, mert gyűlöli azt ami előtte van, hanem azért, mert szereti mindazt ami mögötte van. „Szombathelyért mindent, Szombathelyt semmiért!” - zárta beszédét Dr. Hende Csaba.

Meszár Zoltán az egyesület elnöke beszédében köszönetét fejezte ki a támogatásért és megköszönte az egyesület tagságának a munkáját a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában.

A huszárezred a városban eltöltött évek alatt a város részeként élt és a huszároknak Szombathely a második lakóhelyükké vált. Nekünk hagyományőrzőknek jutott a feladat, hogy megőrizzük elődeink emlékét, ennek szép példája a mai nap - hangzott el beszédében.

Az esemény a hagyományőrző alegység díszmenetével ért véget.

További képek az ünnepségről:

 

.