Út az Adriához: amforák, borostyánkő és mediterrán növények az Iseumban

alon

2014.05.30. 09:58

Csütörtökön este a második legnagyobb tárlata nyílt meg az Iseumban annak a nyolc kiállításból álló sorozatnak, amely őszig az Adria kultúráját, élővilágát mutatja be Szombathelyen.

 

A mediterrán világból a Borostyánkő útnak köszönhetően a római városok közül talán Savaria kapta a legtöbbet – mondta a megnyitón Sosztarics Ottó régész, utalva arra, hogy a Balti-tengertől az Adriáig kiépített útnak köszönhetően a letelepedett itáliaiaknak az otthon megszokott életkörülményeket idegenben sem kellett nélkülözniük.

Az Út az Adriához címet viselő tárlat elsősorban a Borostyánkő útról szól, pontosabban sok máson kívül azt mutatja be, hogy azokat a luxuscikkeket (legyen szó olajbogyóról, borról vagy osztrigáról), amely az adriai kikötőkből érkezett Savariába, miben szállították, vagy éppen milyen kerámia-, illetve üvegedényekben szolgálták fel őket.

 

De a tárlatban helyet kaptak az adriai partvidék jellegzetes növényei is, az olajfától a babéron át a gránátalmafákig, vagy éppen a rozmaring és a zsálya (utóbbi kettőnek köszönhető a mediterrán táj összetéveszthetetlen illata).

Így ezúttal tulajdonképpen két kiállítást tekinthetnek meg azok, akik szeptember 30-ig ellátogatnak az Iseumba.

 

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója beszédéből kiderült, hogy a tárlat egyik kuriózuma a Splitből érkezett nagy mennyiségű borostyánkő anyag.

Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta, hogy a kiállítás anyaga azért is különleges, mert ezeket a leleteket együtt még nem láthatta a nagyközönség.

 

Sosztarics Ottó egyebek mellett egy csonka, zöld erezetű kőre hívta fel a figyelmet, amely egykor Savaria déli városkapujában, a Borostyánkő út mellett álló mérföldkő egy darabja.

A régész kiemelte: Savariában nem volt légiós tábor, nem működött semmilyen hivatal, a Borostyánkő úton szállított árukkal együtt mégis a „komplett itáliai kultúra” is e vidékre érkezett, mivel azok, akik itt telepedtek le, generációk óta a Cézár, illetve Szulla által alapított városokban éltek.

Út az Adriához

Balogh Lajos, a Savaria Múzeum Természettudományi Osztályának vezetője azt mondta, az Adria vidéke a világ fajokban leggazdagabb térségeinek egyike. A kiállítás a tárgyi, építészeti emlékek mellett ízelítőt ad a mediterráneum jellegzetes növényvilágából.

A megnyitón elhangzott: a következő hetekben a szervezők ingyenes tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. Az első alkalom június 1-jén, vasárnap 15 órakor kezdődik a Savaria Múzeumban, ahol a Víz alatt – múlt felett című kiállítást lehet megtekinteni, majd a program az Iseumban folytatódik a most megnyílt tárlattal.      

 

Galéria

.