Bemutatták a tokaji száraz furmint saját poharát

alon

2015.09.21. 14:21

Egy jó pohár akár 40 százalékot is képes hozzáadni a bor élvezeti értékéhez.

A borfajta zamatait a lehető legjobban kiemelő saját poharat kapott a tokaji száraz furmint - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Az egyedi boros kelyhet a világhírű Riedel cég tervezte, amely korábban dolgozott Burgundia, Bordeaux és Champagne borvidékeinek is. A műsorban elhangzott, hogy a Riedel-termékeket gyakran a "poharak Rolls-Royce-ként" emlegetik.

Egy drága bort is elront egy rosszul választott pohár, viszont egy jó pohár akár 40 százalékot is képes hozzáadni a bor élvezeti értékéhez. 

Georg Riedel, a vállalat vezetője elmondta, hogy olyan poharat terveztek, amely nem csupán jól közvetíti a szőlő- és borfajta jellemzőit, de illik a változatos tokaji talajhoz is. A kehely mérete egy fehérboros pohárhoz képest meglehetősen nagy, fala felül befelé záródik, így jól megőrzi a tokaji furmint sajátos illatait.

 

Az egyedi borospoharat számos kóstolás tapasztalatai alapján fejlesztették ki.

Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok vezetője a műsorban elmondta: a boros kehely nagy segítség lehet abban, hogy a tokaji furmint legszebb arcát lehessen mutatni belföldön és külföldön egyaránt, hiszen a speciális Riedel-pohárból kóstolva a borfajta illatát és ízét is intenzívebben lehet érezni a megszokottnál.

Első körben 20 ezer darabot készítettünk, elsősorban a hoteleknek és éttermeknek szállítottunk belőle itt Magyarországon, illetve jutott a borkereskedőkhöz, szakboltokhoz is, és természetesen a borászatoknak is jutott belőle - mondta az Infó Rádiónak adott interjújában Georg Riedel.

Teljesen új, hogy - most először - tudományos kutatást végeztünk a száraz furmint esetében a forma és a méret kialakításához, és egy a szokványostól nagyon eltérő, mondhatom talán azt is, hogy meglepő formával álltunk elő. Ennek a pohárnak az erőssége, hogy jól működik együtt a különböző típusú furmintokkal: a száraztól a félédesen át az édesig. A kezdet kezdetén a száraz furminthoz kezdtük megtervezni a poharunkat, és amikor kóstoltunk belőle más furmintot is, meglepetésünkre azt találtuk, hogy ezekkel is nagyon jól működik. Azt szoktuk mondani, hogy a poharunk egy szószólója, vagy másként hangosbeszélője a bornak, ami így könnyebben tudja az üzenetét eljuttatni az őt kóstoló emberhez - fejtegette a vállalatvezető.

.