Hétvégén ünnepeljük az anyukákat és a nagymamákat

alonmedia.hu

2016.05.01. 11:35

1925-ben ünnepelték először hazánkban az anyák napját.

Még ha helyenként eltérően is, ám a Föld minden táján megünneplik valamilyen formában az anyák napját.

Május első vasárnapján, Magyarországon kívül még, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia ünnepli ekkor. Anyák napja a világban.

Ha már azonban a szülőknél tartunk, akkor ne feledkezzünk meg a férfiakról sem, hiszen - az előbbihez hasonlóan - már az apák napja is megtalálható a naptárban. Ez utóbbi Magyarországon még manapság sem kap olyan nagy figyelmet ez az ünnep, külföldön azonban annál inkább...

Ma ünnepeljük az anyukákat és a nagymamákat

Hazánkban 1925-ben ünnepelték először az anyák napját
Az amerikai eredetű hagyományt hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az anyák napját 1925-ben ünnepelték meg először Magyarországon. Ilyenkor versekkel, bon-bonnal, virággal szokták köszönteni az édesanyákat.

Anyák napja Japánban
Az anyák napját május második vasárnapján ünneplik Japánban. A gyerekek többnyire virágot, vörös szegfűt adnak az édesanyjuknak. Emellett az ünnep kulináris értékeket is rejt, főként tojással kapcsolatosat: ilyen például a Tamagoyaki (négyszögletes omlett) vagy a Chawanmushi (tejsodós tojás, amit csirkével, vagy garnélarákkal esznek).

Nepál
Nepálban az anyák napját vagy más néven Mata Tirtha Aushit Baishak hónapban (ápr. 14-máj.15 a mi naptárunk szerint) ünnepelnek a telihold utáni 15. napon. Ebben az országban csaknem 60 etnikai csoport él, de az ünneplés nem kapcsolódik semmilyen valláshoz vagy közösséghez. Ezen a napon az édesanyáknak speciális helyi ételeket készítenek.

Indonéziában
Indonéziában december 22-én ünneplik az anyák napját 1953 óta, ami a 25. évfordulója volt az első Indonéz Női Kongresszusnak. Eredetileg az indonéz nők bátorságát és a nemzet fejlődését ünnepelték ezen a napon, később ez átalakult az anyák iránti hála és szeretet kifejezésévé.

Egyiptomban
Az anyák napját 1956-tól ünneplik Egyiptomban. Valamelyik család szűkebb körben ünnepli ezt a napot süteménnyel, közös lakomával, valahol pedig az ajándékozás (virág, bon-bon) is beletartozik az ünneplésbe.

 

.